Ergün S.

Tbs met dwangverpleging voor dader bioscoopmoorden Groningen

27 oktober 2020 13:19

De rechtbank heeft de man veroordeeld die het schoonmakersechtpaar Gina en Marinus Visser in Pathé Groningen heeft gedood. De 34-jarige Ergün S. krijgt geen gevangenisstraf, maar tbs met dwangverpleging.

Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank volgt de conclusies van gedragskundigen: de verdachte was ten tijde van de schokkende geweldsuitbarsting geheel ontoerekeningsvatbaar en moet in een tbs-kliniek worden behandeld. Hij leed aan psychotische wanen.

Ergün S. zei tijdens de rechtszaak dat hij niet kan verklaren waarom hij vorig jaar op 26 oktober de moorden heeft gepleegd. Ook herinnert hij zich naar eigen zeggen lang niet alles van de schokkende gebeurtenissen in de Pathébioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dader bioscoopmoorden had psychose - maar wat is dat dan precies?

Hij zegt dat hij destijds last had van waandenkbeelden, aan chronisch slaapgebrek leed en veel blowde. Op de bewuste dag zou hij in de waan hebben verkeerd dat zijn dochtertje was gedood. "Ik zat er echt helemaal doorheen. Ik was op zoek naar een plekje om te rusten", zei hij merkbaar aangeslagen.

Gedragskundigen zeggen dat S. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde, omdat hij psychotische wanen had. De man kampt al jaren met psychiatrische problemen. In 2018 ging het, mede omdat hij zijn medicijnen niet goed innam en een cannabisverslaving had, de verkeerde kant op.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bioscoopmoorden Groningen vonden plaats binnen 1,5 minuut

Steek- en snijwonden

Waarom S. het echtpaar precies heeft vermoord, blijft onduidelijk. Hij glipte rond 7.30 uur 's morgens de bioscoop binnen en dwaalde enige tijd door het pand, tot hij op de tweede etage was en Gina Visser de deur opende van de ruimte waar hij was. S. stak direct op haar in, ze had dertien steek- en snijverwondingen.

Het vermoeden is dat haar man op het tumult is afgekomen. Hij raakte in gevecht met S. en  kwam door tien steekwonden om het leven.

Na de steekpartijen leek S. zich er nauwelijks van bewust dat hij twee mensen van het leven had beroofd, stelde de rechtbank op basis van de camerabeelden vast. Hij liep nog een tijdje rustig rond, om uiteindelijk het pand weer te verlaten. In totaal is S. ongeveer 25 minuten in de bioscoop geweest.

Tbs: zo werkt het

Advocaat Sébas Diekstra staat een aantal nabestaanden bij en laat weten dat zij hevig teleurgesteld zijn in de uitspraak. "Het was voor de nabestaanden overduidelijk dat de verdachte niet volledig toerekeningsvatbaar was, maar er bleken ook feiten en omstandigheden die zouden kunnen maken dat de gruwelijke daden in enige mate aan hem worden toegerekend. Dan doelen zij op het feit dat hij zijn medicijnen bewust niet gebruikte en daarnaast langdurig softdrugs gebruikte waarvan de psychiater op zitting ook zei dat dat het vuur van zijn psychische klachten opstookt.''

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte bioscoopmoorden 'dacht dat zijn dochter vermoord was'

Te laat opgenomen?

Op 7 oktober vorig jaar ramde S. met een gehuurde auto de gevel van een kartcentrum in Groningen, omdat hij het waanbeeld had dat zijn dochtertje daar werd vastgehouden. S. werd toen opgepakt, maar kwam na een paar dagen weer op vrije voeten. Er liep wel al een procedure voor gedwongen opname, maar hij kon toch vrij rondlopen. 

Volgens hoogleraar psychiatrie Niels Mulder kan dat nooit helemaal voorkomen worden. Als psychiaters en psychiatrisch verpleegkundigen iemand in het vizier hebben, gaan ze het gesprek aan om  erachter te komen af iemand iets kan aanrichten aan zijn omgeving.

Binnen 24 uur

"Je kunt dan iemand gedwongen behandelen. Als er haast bij is, dan vraagt de psychiater de burgemeester tot gedwongen opname. Dat kan dan binnen 24 uur", legt Mulder uit. "Maar in de procedure waar geen acuut gevaar is, dan neemt de rechter de beslissing definitief of gedwongen opname nodig is. Daar gaat enige tijd overheen. Dat duurt meestal een aantal weken." 

In de tussentijd kan een patiënt doen wat hij wil. "Iemand kan de trein pakken, de auto pakken, en weg gaan. Als je aanwijzingen hebt dat iemand ervandoor wil gaan, dan kun je procedure wel versnellen."

Ergün S., de man die de Bioscoopmoorden pleegde.

Maar ben je dan niet te vaak te laat? Meestal niet, zegt Mulder. "Als je weet dat het acuut is, dan kun je ook snel ingrijpen. In een zeldzaam geval, zoals in Groningen was, zou je achteraf kunnen zeggen dat je te laat bent. Maar je kunt niet alles voorzien wat iemand gaat doen. Dit was een hele ongelukkige samenloop van omstandigheden. Bij de wet gezien konden we niet eerder ingrijpen. Er wàs een maatregel in het verschiet."

Bemoeizorg

De psychiater had geoordeeld dat Ergün S. psychotisch was, maar niet ingeschat dat dat direct gevaar opleverde voor zijn omgeving. "Hij was van oordeel dat hij acuut opgenomen moest worden."

In Nederland wordt zo'n 9000 keer per jaar iemand acuut opgenomen. Volgens Mulder is het mogelijk dat groeiende cijfer omlaag te krijgen als de zogeheten bemoeizorg beter te regelen. "Dat actief opzoeken van mensen, is niet overal goed geregeld. Je moet het gesprek aan gaan, iemand in een vroeg stadium helpen en motiveren voor een behandeling. Dat kan beter op het moment."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!