Beeld © ANP

Taakstraf van 150 uur voor oud-scheidsrechter Dick Jol

21 april 2017 13:55

Oud-scheidsrechter Dick Jol krijgt van de Haagse rechtbank een taakstraf van 150 uur omdat hij op 25 november 2015 een 20-jarige vrouw heeft mishandeld en twee mannen heeft bedreigd. Ook moet hij de vrouw een schadevergoeding van 250 euro betalen.

De rechtbank meent dat hij de vrouw vorig jaar in Den Haag heeft mishandeld door haar met een steigerdeel tegen het borstbeen te steken. Daarnaast heeft hij de 22-jarige vriend van de vrouw – zijn eigen buurjongen van een paar deuren verderop – met de dood bedreigd. De oud-scheidsrechter maakte zich kwaad over het feit dat de buurjongen, met de vrouw achterop, op een scooter over het trottoir voor zijn huis reed. De rechtbank heeft hem vrijgesproken van mishandeling van de buurjongen.

Bedreiging timmerman

Diezelfde dag heeft Dick Jol een 56-jarige timmerman uit Brabant bedreigd. Dit gebeurde nadat er tussen de twee onenigheid was ontstaan tijdens hun werkzaamheden in een huis in Wassenaar. De oud-scheidsrechter is toen met een hakbijl op de timmerman afgekomen en heeft gezegd dat hij hem ‘kapot’ zou maken.

Lagere straf

De straf valt een stuk lager uit dan de eis van officier van justitie. Die eiste twee weken geleden een voorwaardelijke gevangenisstraf van 75 dagen en een taakstraf van 180 uur. Volgens de officier was ook de mishandeling van de 22-jarige buurjongen bewezen.

De rechtbank heeft een aantal factoren als strafverminderend mee laten wegen: de feiten zijn al anderhalf jaar geleden gebeurd en Dick Jol heeft zich, nadat hij was geschorst uit zijn voorarrest, aan alle afspraken gehouden en geen nieuwe feiten gepleegd. En in het kader van die schorsing heeft hij twee maanden lang niet in zijn eigen huis bij zijn gezin kunnen zijn, wat diep heeft ingegrepen in zijn privéleven.