De Oranjes komen nooit alleen, ook nu is de familie omgeven door bewakers en politie-agenten. Beeld © ANP

Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

27 april 2019 11:12

De koninklijke familie wordt ook dit jaar optimaal beveiligd en daarbij trekt een mysterieus koffertje, in de handen van beveiligers, de aandacht. We zochten het vorig jaar uit en vroegen het beveiligingsexpert Rico Briedjal.

"Het koffertje dat de beveiligers bij zich dragen is eigenlijk geen koffertje"

'Het koffertje' is op Koningsdag bij menigeen onderwerp van gesprek op de sociale media. Grote vraag natuurlijk: wat zit erin?

Kogelwerend scherm
"Het koffertje dat de beveiligers bij zich dragen is eigenlijk geen koffertje", legt Rico Briedjal uit aan RTL Boulevard. "Dat is een scherm, een kogelwerend scherm dat uitklapt op het moment dat de beveiliger dat wil. Hij maakt een rukkende beweging waardoor het scherm uitklapt zodat hij extra bescherming kan bieden."

Denk hierbij aan een situatie waarbij iets uit het publiek wordt gegooid, of zelfs een vuurwapen wordt gebruikt. "Je ziet op de pop achter mij een kogelwerend vest en dat is min of meer hetzelfde materiaal als waar het scherm van gemaakt is", aldus Rico. "Er zijn ook koffers verkrijgbaar waar een semiautomatisch vuurwapen in zit. Vanuit de koffer kan het wapen afgevuurd worden doordat het trekkermechanisme in de hendel zit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koninklijke familie klaar voor Koningsdag

Geen garantie Veel mensen zagen zo'n koffertje voor het eerst in Dordrecht toen het koningspaar daar Koningsdag vierde. "Wij werken er al jaren mee", zegt Rico. "Ik ben het tegengekomen in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië. Er zijn veel overheidsdiensten die gebruikmaken van dergelijke middelen."

Rico is wel realistisch. "Honderd procent garantie biedt iets nooit, een vuurwapen ook niet. Het is een extra middel om je doel te bereiken, dat je uiteindelijk aan het eind van de dag degene die beveiligd wordt, weer veilig thuisbrengt."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!