Beeld © RTL Boulevard

'Verlof essentieel voor tbs'ers'

22 augustus 2014 19:21

Het verlof van tbs'ers roept vaak nogal heftige reacties op. Toch is het juist van groot belang om te toetsen of de patiënt weer terug kan keren in de maatschappij.

'Verlof essentieel voor tbs'ers'

00:00

Toch komt iemand niet zomaar op straat te staan tijdens een behandeling in de Pompekliniek in Nijmegen. "Je kan niet iemand behandelen en de deur open doen en zeggen: zoek het maar uit op straat", vertelt Frans Henfling, sociotherapeut en verlofbegeleider, aan RTL Boulevard.

Het toekennen van verlof is geen eenvoudige procedure. Vóór een patiënt met verlof mag, is er intern uitgebreid getoetst of deze persoon er klaar voor is. "Behandelaars maken de afweging of het verantwoord is dat een patiënt met verlof gaat", legt directeur Joke Groeneweg uit. "We beginnen altijd met een begeleid verlof. De patiënt krijgt in de eerste fase van het verlof twee of een begeleider. Na ongeveer een jaar kan gekeken worden naar onbegeleid verlof."

Het afgelopen jaar kregen ongeveer 70.000 patiënten de kans om zich buiten de poorten van de kliniek opnieuw te bewijzen. "Ik ben nu twee jaar met begeleid verlof. Er is nog nooit wat voorgevallen en de volgende stap is normaal gesproken onbegeleid verlof. Alleen hier wacht ik al lang op", aldus een patiënt.

"Een patiënt mag resocialiseren als hij laat zien ik wil veranderen en niet meer in de fout gaan", vertelt behandelaar Danielle Duits. "Verlof is essentieel voor de behandeling: stappen naar buiten zetten", besluit Frans.

ZIE OOK: Pompekliniek zet deur open voor RTL Boulevard
 

 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!