Willem Holleeder bij de rechtbank in 2014 Beeld © ANP
John van den Heuvel
John van den Heuvel

Misdaadjournalist, maakt ook RTL 4-programma’s Ontvoerd en Op de Vlucht.

Ontneming Holleeder valt fors lager uit

13 februari 2018 15:36

Willem Holleeder hoeft flink minder geld te betalen aan de Nederlandse staat. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat hij in plaats van bijna 18 miljoen euro, waar hij eerder tot was veroordeeld, een kleine 9 ton moet betalen. 

"Ik blijf vechten om mijn onschuld aan te tonen"

Voor voormalig vastgoedman Jan-Dirk Paarlberg viel de ontnemingszaak minder gunstig uit. Hij moet een bedrag van ruim 24 miljoen euro ophoesten, wat overigens wel een miljoen minder is dan de rechtbank in 2013 had beslist. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan-Dirk Paarlberg moet straf alsnog uitzitten

Het hof heeft in het hoger beroep dat beide mannen hadden aangespannen vooral gekeken naar wie feitelijk de beschikking heeft gekregen over de ruim 17 miljoen euro die was afgeperst van Willem Endstra. Vaststaat dat Holleeder voor die afpersing verantwoordelijk was, maar dat het geld werd gestort op rekeningen van Paarlberg. Volgens het hof heeft hij hier uiteindelijk alleen van geprofiteerd. 

Het hof vermoedt wel dat het de bedoeling was dat Holleeder uiteindelijk het geld van vastgoedhandelaar Endstra, in 2004 vermoord, zou krijgen. "Maar zo ver is het nooit gekomen'', aldus het gerechtshof. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep opnieuw bijna 18 miljoen euro gevorderd van de crimineel. De bijna 9 ton waarvan het hof het wel bewezen acht dat Holleeder het heeft opgestreken, komt onder meer van de afpersing van de eveneens geliquideerde crimineel Kees Houtman.

Paarlberg moet meer betalen

Het hof kwam in het vonnis van Paarlberg iets lager uit dan de rechtbank, onder meer door de overschrijding van de redelijke termijn. Het argument van zijn advocaat dat het vermogen van de gewezen vastgoedtycoon weg is, werd niet meegenomen. Zijn kapitaal was naar schatting ooit 275 miljoen euro. 

Paarlbergs veroordeling voor het witwassen van de Endstra-miljoenen vocht hij tot bij de Hoge Raad tevergeefs aan. Ook in de zaak rond zijn crimineel verkregen vermogen ontkende hij altijd. Hij zei eerder: "Ik blijf vechten om mijn onschuld aan te tonen. Zelfs tot na mijn dood. Dat heb ik bij een notaris laten vastleggen.'' Zijn advocaat kon dinsdag echter nog niet zeggen of zijn cliënt tegen deze uitspraak cassatie aantekent bij de Hoge Raad.

'Lichtpuntje voor Holleeder'

RTL Boulevard-deskundige en misdaadverslaggever John van den Heuvel reageert: "Inzake Paarlberg geen verrassende beslissing, ook gezien eerder rechtelijke uitspraken. Voor Holleeder is het een lichtpuntje, mocht hij ooit vrijkomen. Hij kan dan - als hij negen ton betaalt - weer goederen op zijn naam hebben, zonder dat justitie direct beslag legt."

John van den Heuvel

Misdaadjournalist, maakt ook RTL 4-programma’s Ontvoerd en Op de Vlucht.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!