John van den Heuvel spreekt met kamerleden Beeld © ANP
John van den Heuvel
John van den Heuvel

Misdaadjournalist, maakt ook RTL 4-programma’s Ontvoerd en Op de Vlucht.

Dreiging John van den Heuvel ontstaan tijdens vergadering

14 maart 2018 19:05

De dreiging op John van den Heuvel is ontstaan door een vergadering van een motorclub. Dat zegt de misdaadverslaggever woensdagavond in het programma RTL Boulevard. "In feite word ik 24 uur per dag, zeven dagen per week beveiligd."

"Het is te vergelijken met een tropische malaria"

Het is niet de eerste keer dat John van den Heuvel het slachtoffer is van bedreigingen. "Dat kunnen dreigtelefoontjes zijn, dat kunnen kogelbrieven zijn. Dat kan verder gaan. Ik heb een gewelddadige overval op mijn huis gehad. Ik heb fysieke bedreigingen en geweld gehad", legt John uit. "Het is te vergelijken met een tropische malaria. Je denkt dat je er vanaf bent, omdat je bepaalde medicijnen hebt gebruikt. Maar dan popt het toch weer op. Dat is in het geval van dreigementen ook. Nu is er weer zo'n fase dat er in verband met behoorlijk heftige bedreigingen een aantal maatregelen is genomen om mij mijn werk veilig te laten doen en dat kan ook gelukkig. Ik doe ook gewoon mijn werk. Maar leuk is anders."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem Holleeder veroordeeld voor bedreigen Peter R. de Vries

De journalist staat onder bescherming van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). "In feite word ik 24 uur per dag, zeven dagen per week beveiligd", gaat John verder. "Dat zijn mensen om mij heen die op mij passen. Daar ben ik buitengewoon blij om op de wijze waarop dat wordt uitgevoerd door de DKDB. Maar het geeft aan de andere kant een onbestemd, naar en vervelend gevoel dat het nodig is. Ik hoop uiteindelijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de bedreigingen dat als je journalisten iets aandoet, het niet betekent dat dan het werk van hen niet meer gedaan zal worden."

Geldbedrag op het hoofd

"Er is door een bepaalde motorclub op enig moment vergaderd en in die vergadering is aan de orde geweest dat er een hoog geldbedrag zal worden uitgeloofd voor degene die mij iets zou aandoen", onthult John. "En dat is buitengewoon vervelend als je zo'n boodschap krijgt. Dat in combinatie met een aantal andere onderzoeksresultaten en feiten heeft de overheid doen besluiten om mij extra te beveiligen."

John van den Heuvel en Paul Vugts

Onacceptabel

Thomas Bruning, secretaris van journalistenvereniging NVJ, wil dat de politiek iets doet. "Belangrijk is dat aangiften serieus worden genomen. Dat deze hoog op de stapel terecht komen, dat er prioriteit wordt gegeven en dat het lik op stuk is. Dat zijn goede signalen, want in de wijken en bij de motorclubs moeten ze weten dat ze aan journalisten komen, ze aan ons komen. Daar moeten ze hele hoge straffen voor krijgen", laat Bruning weten.

Woensdagochtend spraken verschillende journalisten, waaronder John, Parool-misdaadverslaggever Paul Vugts en voormalig Powned-verslaggever Danny Ghosen, met een commissie van de Tweede Kamer over het probleem. De autoriteiten zouden bijvoorbeeld veel harder moeten ingrijpen bij bedreigingen aan het adres van journalisten.

Bruning ziet de bedreigingen als een aanval op de persvrijheid. "Je ziet de misdaadjournalisten die heel serieus met hun leven bedreigd worden, geweld op straat tegen verslaggevers en cameramensen en je hebt de dreigementen op sociale media. Deze journalisten worden bedreigd wanneer ze hun vak uitoefenen. Dat is heel problematisch, want ze moeten hun verhaal kunnen vertellen en op plekken kunnen zijn waar het spannend is."

John van den Heuvel

Misdaadjournalist, maakt ook RTL 4-programma’s Ontvoerd en Op de Vlucht.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!