Henk Koelewijn in de Utrechtse rechtbank Beeld © RTL Boulevard

'Terreurvader' Bunschoten krijgt celstraf

17 mei 2018 13:29

De Utrechtse rechtbank heeft bepaald dat Bunschoter 'terreurvader' twee jaar de cel in moet voor het terroriseren van zijn kinderen. Het Openbaar Ministerie eiste vijf jaar cel voor het stelselmatig mishandelen en opsluiten van zijn kinderen. Hij zou ook twee keer hebben geprobeerd een zoon van het leven te beroven en hij werd verdacht van een ernstige zedenzaak, maar dat kan niet worden bewezen.

"Ze werden blootgesteld aan geweld"

"De rechtbank is van oordeel dat een onvoorwaardelijke celstraf gepast is", zei de rechter voordat ze de man twee jaar celstraf oplegde. Het voorarrest wordt hier nog vanaf getrokken. Ook legt de rechtbank een contactverbod op met vier volwassen kinderen, alle minderjarige kinderen en hun pleegouders en de kleinkinderen voor een periode van vijf jaar. Mocht hij dit wel doen, dan zal hij worden opgepakt. Tenslotte legde de rechtbank een schadevergoeding op van ruim tienduizend euro aan vier kinderen.

De rechtbank achtte bewezen dat Koelewijn een draaiende kettingzaag naast de keel van zijn vastgebonden zoon heeft gehouden. Maar er is hier, zoals gezegd door het Openbaar Ministerie, geen sprake van poging tot doodslag. "Opzet op het doden van D. niet bewezen. Daarvoor wordt hij vrijgesproken", zei de rechter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM eist 5 jaar cel tegen 'terreurvader' Bunschoten

Ook zou Koelewijn volgens verschillende kinderen de keel van een andere zoon dichtgeknepen hebben. Maar dit ontkennen zowel de verdachte als het slachtoffer zelf. Ook hiervoor spreekt de rechter de man vrij.

De rechtbank oordeelde wel dat tien van zijn negentien kinderen tussen 2004 en 2016 stelselmatig heeft mishandeld. "Dit heeft als gevolg gehad dat de kinderen zijn opgegroeid in een onveilige en onvoorspelbare thuissituatie. Ze werden blootgesteld aan geweld dat aan hen of tegen broers of zussen werd gericht. Het wordt verdachte kwalijk genomen dat de kinderen dit als normaal hebben moeten beschouwen", oordeelde de rechtbank. De rechter sprak over een sociaal isolement waarin de vader zijn kinderen bracht.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kinderen Bunschoter terreurvader: 'Ik walg van je'

Henk Koelewijn in de Utrechtse rechtbank

"De constante dreiging moet beklemmend zijn geweest en tot een continue waakzaamheid hebben geleid. Zijn kinderen konden niet onbezorgd opgroeien. De rechtbank rekent de verdachte dit ernstig aan", stelde de rechter.

Ook zou Koelewijn zes kinderen hebben opgesloten en hun gezondheid hebben benadeeld. De Bunschoter sloot volgens de rechters enkele kinderen op in een zeecontainer of op zolder. Er is geen sprake geweest van benadeling van de gezondheid van de kinderen, oordeelt de rechtbank. Maar de vrijheidsberoving is wel bewezen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ook echtgenote van Bunschoter 'terreurvader' wordt vervolgd

Voor het vermeende seksueel misbruik is de man vrijgesproken. "De concrete context hiervan wordt niet door ander bewijsmateriaal bevestigd. Er is onvoldoende wettig bewijs voor deze verdenking", zei de rechter.

Of er een hoger beroep komt is nog niet bekend. “Het is een forse straf. Daarvan heeft hij al een groot gedeelte gezeten. Als we niet in hoger beroep gaan zal hij nog een kleine periode moeten zitten. Over een hoger beroep ga ik rustig nadenken en daarna ga ik samen met mijn cliënt een beslissing nemen", reageerde advocaat Jaap-Willem Roozemond van Koelewijn na afloop.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws? Download dan nu de RTL Boulevard app!

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!