Een door haar vader gemaakte foto van Sharleyne. Beeld © Victor Remouchamps

Moeder Sharleyne: 'Ik vertrouwde politie niet'

14 juni 2018 15:00

Hélène J. had geen vertrouwen in de Hoogeveense politie na de dood van haar dochter Sharleyne. Tijdens de rechtszaak, waarin de moeder verdacht wordt van moord, werd duidelijk dat de vrouw mede om die reden zweeg.

“Je bent totaal in paniek en toen kwam ik op het politiebureau terecht”

Voor de rechters is het niet te begrijpen dat Hélène J. haar mond hield tijdens de verhoren na de aanhouding in 2015 en de tweede aanhouding in 2017. “Wat u verteld heeft, had u toch ook tegen de politie kunnen vertellen? Dat u niets meer weet”, vroeg de rechter aan de verdachte.

“Je bent totaal in paniek en toen kwam ik op het politiebureau terecht”, zegt de moeder. Bij de aanhouding ontkende ze dat ze iets te maken heeft met de dood van Sharleyne. Bij politieverhoren in de periode daarna hield ze haar lippen stijf op elkaar. De rechter gaf aan het niet te kunnen begrijpen dat ze tijdens die verhoren, maar ook zeker die na de heropening van de zaak, geen openheid van zaken gaf. “U had toen toch ook uw verhaal kunnen doen”, vroeg de rechter zich af.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder herinnert zich weinig van dood Sharleyne

“Op een gegeven moment zei een agent na de eerste aanhouding: ‘Uw advocaat is er.’ Maar die had ik helemaal niet. Toen sprak ik hem en Paul van Jaarsveld merkte dat ik overstuur en emotioneel was. Mijn advocaat adviseerde mij om mij op mijn zwijgrecht te beroepen. Dat was enigszins een rustpunt’, zei Hélène J. tijdens de tweede zittingsdag in de zaak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Deskundigen oneens over letsel Sharleyne

Uit verslagen van de verhoren blijkt dat de verdachte voortdurend naar haar tenen keek tijdens het gesprek met de rechercheurs. J. had geen vertrouwen in de politie, zegt ze zelf. “En de rechercheurs verdraaiden de waarheid”, zegt Hélène J. Ze doelt daarbij op uitspraken die ze deed in een interview met het NRC. “Het voelde continue als een aanval. Op een gegeven moment is het verhaal verdraaid. Daarom besloot ik mijn verhaal pas bij de rechter te doen.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Boulevard-microfoon niet meer welkom in rechtszaal

De rechter bleef het onbegrijpelijk vinden. “Ik begrijp er niets van. Het is een heel beperkt verhaal geweest, waar weinig aan te verdraaien valt. Het verhaal is zo klein en compact, dat er weinig aan te verdraaien valt.” Hélène J. besloot: “Het werkt helaas niet zo bij de rechercheurs en de politie. Was het maar zo.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!