De verdachte moeder van Sharleyne, Hélène J. Beeld © RTL Boulevard

Deskundigen: moeder Sharleyne heeft stoornissen

14 juni 2018 20:00

Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de moeder van de overleden Sharleyne lijdt aan meerdere stoornissen. Deze conclusies werden door de rechtbank gedeeld in de strafzaak tegen de vrouw, die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de dood van haar dochter.

"Ze hebben uitgelegd dat ik afhankelijk ben van mijn ouders"

De psycholoog concludeert na onderzoek van de psyche van Hélène J. dat er sprake is van meerdere stoornissen. Zo is er sprake van een afhankelijkheidsstoornis. "Ze hebben uitgelegd dat ik afhankelijk ben van mijn ouders. En dat klopt", ziet de vrouw zelf ook.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder Sharleyne: 'Ik vertrouwde politie niet'

Ook is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis met vermijdende en afhankelijke trekken. Tevens constateerde de deskundige een ernstige stoornis op het gebied van alcohol. Volgens de psycholoog bagatelliseert en ontkent Hélène problemen. "Dat komt voort uit haar persoonlijkheid, omdat ze moeilijk met problemen kan omgaan", valt in het rapport te lezen.

De psychiater heeft geen aanwijzingen dat de verdachte haar dochter fysiek agressief benaderde. Of de stoornis een rol heeft gespeeld bij het ten laste gelegde. De verdachte ontkent deze namelijk en wilde er niet met de onderzoekers over spreken. Daarom kan er ook niets gezegd worden over de toerekeningsvatbaarheid en een eventueel recidiverisico.

"Ik wil daar niet zo heel veel over kwijt"

Tijdens het bespreken van de persoonlijke omstandigheden vroeg de rechter aan Hélène J. hoe het met haar ging de afgelopen periode. "Ik wil daar niet zo heel veel over kwijt eigenlijk", antwoordde ze. "Het is heel wisselvallig gegaan."

De verdachte werd na de dood van Sharleyne geconfronteerd met agressie. Zo gooiden onbekenden de ramen van haar woning in. Voor meer rust verhuisde Hélène daarom naar haar ouders, niet ver van haar woning.

De deskundigen adviseren een intensieve behandeling voor Hélène. Ze zeggen ook dat er een kans is dat ze niet wil meewerken, omdat ze de problemen niet onderkent. De rechter concludeerde dat de houding van de verdachte is bijgesteld, dit beaamde de vrouw.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder herinnert zich weinig van dood Sharleyne

Vrijdag gaat het proces verder met het spreekrecht voor vader Victor Remouchamps en zijn advocaat Sébas Diekstra. Ook komt de vordering benadeelde partijen aan bod. Maandag volgt het requisitoir (met daarin de strafeis), het pleidooi van advocaat Paul van Jaarsveld en het daaropvolgende repliek en dupliek.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!