Een door haar vader gemaakte foto van Sharleyne. Beeld © Victor Remouchamps

OM komt met strafeis in moordzaak Sharleyne

18 juni 2018 09:00

Maandagochtend spreekt het Openbaar Ministerie de strafeis uit in de zaak Sharleyne. Het achtjarige meisje kwam in juni 2015 om het leven door een val van een flat in Hoogeveen. Afgelopen week verklaarde de moeder voor het eerst over de omstandigheden rondom de dood van haar dochter. Ze ontkent iedere betrokkenheid.

"U begrijpt toch dat ik mij niet serieus genomen voel"

Tijdens drie emotionele zittingen werden vorige week vooral de feiten en omstandigheden van het overlijden van Sharleyne besproken. Waar de verdachte Hélène J. tijdens de politieverhoren zweeg, wilde ze tijdens het proces wel spreken. De moeder herinnert zich niets tussen de vondst van Sharleyne en het verhoor in de politiecel. J. verklaarde wakker te zijn geworden van de kou in de bewuste nacht. Toen ze een raam open zag staan zocht ze naar eigen zeggen Sharleyne en vond ze haar onderaan de flat.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vader Sharleyne vecht voor gerechtigheid na moord

Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van moord met voorbedachten rade. Volgens de officieren heeft Hélène J. het meisje gewurgd voordat ze haar van de flat zou hebben gegooid.

De week begon bewogen toen moeder bezwaar maakte tegen de RTL Boulevard-microfoons in de zaal. "U begrijpt toch dat ik mij niet serieus genomen voel met al die microfoons van RTL Boulevard? U laat mij niet uitpraten en neemt mij niet serieus, mevrouw de rechter", merkte Hélène J. op. "We hebben het hier over het overlijden van mijn dochter. U neemt mij als moeder niet eens serieus. Dit is een rechtszaak en geen televisieprogramma. Ik heb er problemen mee dat het logo van Boulevard zo pontificaal in de rechtbank staat."

Hélène J. in de rechtbank van Assen
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder Sharleyne heeft problemen met Boulevard-logo

Tijdens de feitenbehandeling sprak de rechter van "een merkwaardige gang van zaken", het is volstrekt onduidelijk wat er precies in de bewuste nacht is gebeurd. Nadat medebewoners Sharleyne vonden, zagen ze de moeder een woning van haar buurman binnengaan, acht etages laten. Ze had twee flesjes bier bij zich en liep niet naar haar dochter, maar naar haar auto. "Ik vind het zelf ook raar, maar ik heb er geen verklaring voor. Ik ben dat hele stuk kwijt. Ik denk door paniek. Ik weet het gewoon niet", verklaarde de verdachte.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder herinnert zich weinig van dood Sharleyne

De forensisch deskundigen waren het woensdag niet eens over hun conclusies. Vooral de discussie over de zogenoemde puntbloedingen in Sharleyne's ogen kwam ter sprake. Zo staat volgens twee experts van het NFI niet vast dat het meisje is gewurgd, maar is een Belgische deskundige daar zeker van. De NFI-experts concluderen beide dat Sharleyne nog leefde ten tijde van de val. Of ze nog bij bewustzijn was is niet vast te stellen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Deskundigen oneens over letsel Sharleyne

Hélène J. gaf donderdag uitleg waarom ze jarenlang zweeg tegenover de politie, ze vertrouwde de politie niet. “Wat u verteld heeft, had u toch ook tegen de politie kunnen vertellen? Dat u niets meer weet”, vroeg de rechter aan de verdachte. “Je bent totaal in paniek en toen kwam ik op het politiebureau terecht”, reageerde de moeder. "Mijn advocaat adviseerde mij om mij op mijn zwijgrecht te beroepen. Dat was enigszins een rustpunt."

Ook de psyche van J. kwam aan bod. Deskundigen concluderen dat de verdachte een persoonlijkheids-, een afhankelijkheids- en een ernstige alcoholstoornis heeft. Over de toerekeningsvatbaarheid en recidive konden de deskundigen geen uitspraken doen. J. wilde tijdens de onderzoeken niet spreken over de omstandigheden van de dood van haar dochter.

Vader Victor Remouchamps en zijn dochter Sharleyne
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder Sharleyne: 'Ik vertrouwde politie niet'

Op vrijdag, tijdens de derde dag, stonden vader Victor Remouchamps centraal. Zijn advocaat Sébas Diekstra eist 100.000 euro aan shockschade. "Hoewel hij weliswaar niet aanwezig is geweest bij het misdrijf waarbij zijn dochter is gedood, is hij wel direct geconfronteerd met de gruwelijke gevolgen daarvan", vertelde Diekstra. "Kort nadat zijn dochter om het leven was gebracht, is hij geheel onverwachts en zonder enige vorm van begeleiding geconfronteerd met haar levenloze en verminkte lichaam in het mortuarium."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vader overleden Sharleyne eist ton aan shockschade

"Victor is direct geconfronteerd met de verwondingen van Sharleyne doordat hij haar heeft gewassen en verzorgd, zoals het knippen van haar nagels", ging Diekstra verder. "Het gruwelijke beeld van zijn dochter en haar ernstige verwondingen staan hem nog altijd op het netvlies."

Victor sprak ook zelf in de zittingszaal, hij richtte zijn spreekrecht grotendeels aan zijn dochter. "Hoe trots zou ik zijn op je diploma uitreiking, zou je gelukkig zijn? Drie weken na je achtste verjaardag werd je bij mij weggerukt. Ik voel me zo enorm schuldig dat ik mijn belofte niet aan je nakomen kon. Ik had beloofd je te beschermen", vertelde Victor emotioneel.

"Elke keer als ik 's avonds op de bank zit en mijn ogen sluit, voel ik dat je naast me zit. En je je hoofd op mijn schouders legt zoals je dit altijd deed. Je voelt je veilig en thuis en ik was zo gelukkig", zei Victor. "En zingen, je was zo gek op zingen. Ik denk dat je zelf niet door had hoeveel je aan het zingen was. In de auto, in de trein, in de winkel. Helemaal in je eigen wereldje, waarbij je niet eens door hebt hoe ze de mensen om je heen een glimlach op hun gezicht bezorgde."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer over het spreekrecht:

Vader Sharleyne houdt emotioneel verhaal in rechtbank: 'Hoe trots zou ik zijn geweest?'

"Ik neem het jou Helene heel erg kwalijk wat je Sharleyne allemaal hebt aangedaan in haar korte leventje. Ik mis mijn vriendinnetje heel erg. Elke dag weer", sloot Victor af.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!