Beeld © ANP

28 jaar cel en tbs voor dader Anne Faber

17 juli 2018 10:18

Michael P. moet 28 jaar de cel in voor het ontvoeren, verkrachten, doden en tweemaal begraven van Anne Faber (25). Ook legt de rechtbank de 28-jarige verdachte tbs met dwangverpleging op. Het Openbaar Ministerie eiste eerder dezelfde straf tegen de man.

"Hij heeft doelbewust en planmatig gehandeld"

De rechtbank stelt dat Michael P. een lange tijd buiten de samenleving gehouden moet worden. Niet alleen een lange celstraf is passend, ook een tbs-behandeling is volgens de rechtbank noodzakelijk.  "Er is sprake van een persoonlijkheidsstoornis met anti-sociale kenmerken, maar ook sprake van een ziekelijke stoornis door drugs en alcohol", zei de rechtbank. "Maar hij heeft doelbewust en planmatig gehandeld." Het verhaal dat Anne hem triggerde om haar te verkrachten, vinden de rechters niet geloofwaardig. De rechtbank concludeert dat er sprake van een licht verminderde toerekeningsvatbaarheid.

De rechters oordelen dat er sprake is van gekwalificeerde doodslag tijdens de straf na een eerdere veroordeling. "Verdachte heeft veel geweld toegepast. Daarna heeft hij haar geboeid, haar een helm opgezet en haar achterop haar scooter meegenomen. In de onzekerheid moet zij gedurende de hele rit in zeer grote angst hebben verkeerd", zei de rechter. "Daarna bracht hij haar om het leven door haar keel door te snijden."

Ook zijn er schadevergoedingen toegewezen aan de moeder, vader en broer. Daarbij gaat het in totaal om ruim 136.000 euro. De gevraagde vergoeding voor affectie-schade is afgewezen. Dat is pas mogelijk na de wetswijziging op 1 januari aanstaande.

De familie van Faber was blij met de eerdere eis. "Als je deze man twee dagen meemaakt dan kan je wel zeggen dat eigenlijk niemand wil dat hij ooit nog op vrije voeten komt. En daarom is tbs een hele goede maatregel", zei oom en woordvoerder Hans Faber. Bij een levenslange gevangenisstraf komt er na 25 jaar een moment waarop bekeken wordt of een veroordeelde kan reïntegreren. Bij tbs vindt die beoordeling op een meer regelmatige basis plaats, maar is de kans kleiner dat iemand vrijkomt wanneer de ernstige stoornissen nog aanwezig zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

OM eist 28 jaar cel en tbs voor dood Anne Faber

De 25-jarige Faber verdween eind september vorig jaar tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. Een kleine twee weken later werd haar lichaam gevonden in de buurt van Zeewolde. Michael P. werd opgepakt nadat zijn DNA op de jas van Anne werd gevonden. Na zijn arrestatie zweeg hij voor drie dagen, omdat hij naar eigen zeggen was mishandeld tijdens zijn aanhouding. Daarna bekende hij.

Het is volgens het OM niet bewezen dat Michael P. met voorbedachten rade Faber om het leven bracht. "Er moet daarvoor sprake zijn van een besluit, een tijdspanne tussen besluit en uitvoering en gelegenheid van verdachte om na te denken over de betekenis van zijn voorgenomen daad", vertelde de officier voorafgaand aan de eis vorige maand. "Er heeft een rit plaatsgevonden naar de vliegbasis, waar Anne is gedood. Hij had in die vijftien minuten de tijd om na te denken over zijn daden. Maar er is niet vast te stellen wanneer hij dit besluit heeft genomen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Moeder Anne Faber: 'Verdachte liegt en verzwijgt'

In een emotionele verklaringen lieten de ouders van Faber weten wat Michael P. hen heeft aangedaan. De 28-jarige verdachte, sinds kort zelf vader van een dochtertje, was daar niet bij aanwezig. De familie had aangegeven niet in dezelfde ruimte te willen zijn.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!