Beeld © ANP

Drie verdachten helikopterzaak vrij

20 september 2018 15:32

De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag de voorlopige hechtenis opgeheven van drie verdachten in de zogeheten helikopterzaak. Negen verdachten stonden vorige week terecht, omdat zij volgens het Openbaar Ministerie (OM) van plan waren crimineel Benaouf A. met een helikopter vanuit de luchtplaats van de gevangenis in Roermond te bevrijden. Het OM is verbijsterd over de beslissing.

"Als je dit ten laste legt, moet je van hogere huizen komen"

De rechtbank verwacht dat een mogelijk op te leggen straf de duur van de voorlopige hechtenis niet zal overschrijden. Het gaat om Sofyan el H., Saifeddine M. en Abdellatif N.. Tegen hen eiste de officier van justitie vorige week respectievelijk straffen van zeven, zes en acht jaar.

De drie mogen de uitspraak van de rechter op 12 november in vrijheid afwachten. Het Openbaar Ministerie is verbijsterd. “De rechtbank stapte tijdens de zittingen heel snel door het dossier”, zegt een voorlichter. "Het OM vraagt zich daarom af of de rechtbank op basis daarvan nu al zo’n beslissing kan nemen.” Justitie kan pas na de vonnissen op 12 november in beroep.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John van den Heuvel: Ontvoerd is emotionele rollercoaster

Advocaat Desiree de Jonge van Abdellatif N. vindt de beslissing terecht. N. zou Houssain el M. hebben afgezet op het helikopterplatform. “Mijn cliënt zou geholpen hebben tijdens de voorbereidingen, maar voor zijn rol zijn amper bewijzen. De rechtbank geeft met dit besluit aan dat als ze hem al een straf oplegt, dat die negen maanden is of korter. Dat is de periode dat hij nu in voorlopige hechtenis zit. Een enorm verschil met de acht jaar die tegen hem geëist is.” 

Sofyan el H. zou de bij de mislukte kaping betrokken BMW hebben gereden. Zijn advocaat Arne Kloosterman: “Het OM heeft gigantisch hoog ingezet. Maar daarvan laat de rechtbank helemaal niks over. Eigenlijk zegt de rechtbank: als je dit ten laste legt, moet je van hogere huizen komen.” Saifeddine M. heeft volgens Justitie in (vlucht)auto’s gezeten en van hem zijn DNA en rijbewijs aangetroffen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. de Vries: 'Dit is de normale procedure'

Volgens Justitie wilden de verdachten de helikopter huren om zogenaamd een vriendin te verrassen met een romantische vlucht. De verhuurder lichtte de recherche in, die de verdachten vervolgens dagenlang in de gaten hield en aftapte. Alleen piloot Alvaro G.B. legde verklaringen af, alle anderen beriepen zich op hun zwijgrecht. Een tekening van de luchtplaats werd in de cel van Benaouf A. aangetroffen.

Benaouf A. zit momenteel een gevangenisstraf van twaalf jaar uit voor de liquidatie van Najeb Bouhbouh, uit een rivaliserend kamp in de Amsterdamse onderwereld. Benaouf A. zelf was eind 2012 doelwit van de 'wildwestschietpartij' in de Staatsliedenbuurt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!