Nadia Rashid (rechts) vorig jaar na afloop van een rechtszaak. Beeld © ANP

Proces ontvoering Insiya deels uitgesteld om verhoor vader

22 oktober 2018 13:22

De Amsterdamse rechtbank wacht met het behandelen van een groot deel van het proces over de ontvoering van Insiya totdat Shehzad Hemani is gehoord. De advocaten van de verdachten vinden dat de verklaring van de vader van het meisje van groot belang is. "Alles moet in het werk worden gesteld om de heer Hemani te horen”, zei advocaat Maarten Pijnenburg.

"Er is zicht op een verhoor"

“Er is zicht op een verhoor van Shehzad Hemani. Dus u kunt wat mij betreft niet anders dan deze zaak aanhouden”, ging de raadsman van verdachte Lizz S. verder. Advocaat Leon van Kleef van Willem V. - de vermoedelijke bestuurder van de vluchtauto - hield eveneens een uitgebreid betoog. Volgens hem is de vader “een verdachte die hier ook had moeten zitten, maar in ieder geval een zeer belangrijke getuige." De andere advocaten sloten zich daarbij aan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Megaproces tegen verdachte ontvoerders Insiya van start

Een rechtshulpverzoek om hem als getuige te horen werd pas in februari van dit jaar naar India gestuurd. "Dat had al een jaar eerder gekund", zegt Van Kleef. Er is volgens de advocaat veel kostbare tijd verloren, omdat er alleen verzoeken waren om Hemani als verdachte te horen en niet als getuige.

Het Openbaar Ministerie verzette zich niet tegen de aanhouding van het proces, omdat zij het horen van Hemani ook van belang vinden. Wat betreft de Officier van Justitie moet er wel komende week een datum vastgesteld worden voor de inhoudelijke behandeling.

De feitenbehandeling van het proces maandag en dinsdag gaat wel door. De rechtbank hoopt dat alle verdachten die vandaag niet aanwezig zijn, morgen wel acte de présence geven. De eis, die volgende week maandag gepland stond, wordt uitgesteld naar mei 2019. Ook de pleidooien van de advocaten, het repliek/dupliek en het laatste woord zal dan plaatsvinden. 

Het is nog niet bevestigd of Hemani echt gaat verklaren. Wel zijn er informele aanwijzingen dat hij daartoe bereid is. Dit moet voor mei 2019 gebeuren, zodat het proces dan verder kan. Als hij niet gaat verklaren, gaat het proces dan wél door.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!