Anne Faber. Beeld © EIGEN FOTO

Hoger beroep in zaak Anne Faber van start

29 november 2018 13:12

Het hoger beroep in de zaak tegen Michael P. is vandaag van start gegaan. De 28-jarige man werd afgelopen juli al veroordeeld voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber en heeft hiervoor 28 jaar cel en tbs opgelegd gekregen. Michael P. zelf vindt deze straf te hoog.

"Verontwaardiging over het ingestelde hoger beroep"

Volgens Niels Dorrestein, één van Michael's advocaten, zou zijn cliënt niet op zijn rechten gewezen zijn tijdens zijn arrestatie. Ook zou hij klappen hebben gekregen. De advocaten van Michael P. richten zich op deze zogenoemde vormverzuim en willen strafvermindering afdingen. De verdachte zelf is niet aanwezig bij de zogenoemde regiezitting, waarin de verdediging de onderzoekswensen kenbaar zal maken.

De advocaten lieten aan de rechtbank weten dertien getuigen te willen horen, waaronder de hoofdofficier, zaaksofficieren, de burgemeester van Zeist en zeven politiemedewerkers. Zij moeten duidelijkheid kunnen geven over het feit dat Michael P. werd aangehouden zonder cautie te geven en hard werd aangepakt.

Tevens wil de verdediging twee getuigen horen. Een man fietste in juli 2017 door het bos met P. en de verdachte zei tegen hem: "Zullen we haar pakken?" En even later: "Maar dan moet ze wel dood." Een andere getuige verklaarde dat hij op de bewuste dag dat Anne verdween geschreeuw hoorde bij vliegbasis Soesterberg. Ook hoorde hij een ijzingwekkende gil.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moordenaar Anne Faber in hoger beroep

De nabestaanden van Anne Faber waren ook vandaag aanwezig bij de zitting. Hans Faber, oom en woordvoerder van de familie, zat in de zittingszaal naast advocaat Ruth Jager. De vriend van Anne was voor het eerst aanwezig. "Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden was het voor cliënt eerder niet mogelijk om bij een zitting aanwezig te zijn", reageerde zijn advocaat Sébas Diekstra. "Ondanks zijn diepe teleurstelling maar ook verontwaardiging over het ingestelde hoger beroep wil hij deze eerste zitting toch bijwonen om als nabestaande zoveel mogelijk betrokken te zijn bij het strafproces. Nog altijd is het cliënt zijn uitdrukkelijke wens anoniem te blijven om in relatieve rust verder te kunnen werken aan zijn verwerking van het verlies van Anne."

Anne Faber verdween meer dan een jaar geleden tijdens een fietstocht door Utrecht. Twee weken later werd, door aanwijzingen van Michael P., haar lichaam gevonden, begraven in de buurt van Zeewolde. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!