Michael P. zei in de rechtbank dat hij verschrikkelijk veel spijt had van zijn daden. Beeld © Petra Urban

Michael P. wil OM dwingen arrestatieteam te vervolgen

29 november 2018 14:50

Michael P. probeert met een zogenoemde Artikel 12 SV-procedure het Openbaar Ministerie te laten dwingen de agenten te vervolgen die hem tijdens de aanhouding mishandelden. Dat bleek donderdag tijdens de zitting in het Arnhemse Gerechtshof.

"De politie stond onder immense druk"

Toen Michael P. door een arrestatieteam werd aangehouden voor betrokkenheid bij de verdwijning van Anne Faber gebruikten agenten geweld. Hierdoor liep hij een schouderbreuk op, waaraan hij geopereerd moest worden. Hij deed daarover vorig jaar aangifte van mishandeling tegen de agenten, die door het Openbaar Ministerie werd geseponeerd. Het Gerechtshof zal moeten bepalen of dat terecht was.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoger beroep in zaak Anne Faber van start

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie was woest op de insinuaties van de advocaten van Michael P. "Deze zaak gaat niet over het grensoverschrijdende gedrag van agenten, maar over het onvoorstelbare leed van de familie van Anne. Het vervliegen van ieder sprankje hoop", zei hij. "De politie stond onder immense druk. Zij hoopten Anne nog in leven te kunnen vinden. Iedere minuut telde."

Volgens het OM schrijven de advocaten van Michael P. over "marteling" en dat maakt de advocaat-generaal boos. "Als er één persoon onmenselijk is behandeld, dan is dat Anne Faber. Als er één persoon is gemarteld, dan is het Anne Faber", stelde hij duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moordenaar Anne Faber in hoger beroep

De advocaten van Michael P. vroegen het Gerechtshof om elf getuigen te mogen horen. Onder andere de hoofdofficier, de zaaksofficieren, de burgemeester van Zeist en zeven agenten zouden gehoord moeten worden. Het OM wil dat er opnieuw onderzoek gedaan dient te worden naar de seksuele belevingswereld van de verdachte. Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum gaf P. daar slechts beperkt zicht op tijdens zijn vorige opname.Ook wil de advocaat-generaal dat er een bevel medebrenging wordt gegeven, daardoor zou Michael gedwongen kunnen worden om naar de inhoudelijke behandeling van de zaak in mei 2019 te komen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!