Beeld © ANP

90 mensen opgepakt bij actie tegen Italiaanse maffia

05 december 2018 12:17

De politie heeft vanochtend in Nederland vijf verdachten aangehouden tijdens een grote internationale actie tegen de Italiaanse maffiabende 'Ndrangheta. Daarnaast heeft de politie laptops, telefoons, duizenden euro's en 140 kilo xtc in beslag genomen.

Dat maakte de FIOD vanmiddag bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. De politie deed vanochtend invallen in Zoetermeer, Den Haag, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. Er werd onder meer een productielocatie voor xtc aangetroffen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoogste beloning ooit uitgeloofd voor aanhouding leden mocromaffia

90 criminelen opgepakt

Ook in Italië, België en Duitsland werden criminelen van de 'Ndrangheta opgepakt. In totaal zijn er 90 mensen aangehouden, is er zeker twee miljoen euro in beslag genomen en bijna 4000 kilo cocaïne.

De verdenking ontstond bij twee Italiaanse restaurants in Venray en Horst. In 2014 bleek volgens het Openbaar Ministerie dat de twee restaurants verdacht werden van witwassen en dat er een duidelijke link was met de Italiaanse maffia én een connectie met de handel in verdovende middelen. De restaurants bleken een ontmoetingsplaats voor Italiaanse maffialeden die actief waren in het Duitse Nordrein-Westfalen, maar ook in Calabrië (Italië) zelf. "De FIOD heeft naar aanleiding hiervan contact opgenomen met Justitie in Duitsland en Italië', liet hoofdofficier Fred Westerbeke weten.

Siciliaanse maffiaorganisatie

De 'Ndrangheta controleert volgens Eurojust, een soort Europees Openbaar Ministerie, een aanzienlijk deel van de Europese drugsmarkt. Ze zijn wereldwijd actief en houden zich volgens de opsporingsdiensten bezig met drugshandel, witwassen en omkoping in combinatie met geweld. "Ze onderscheiden zich van andere maffia voor de zeer sterke nadruk op familierelaties en hebben vaak horecagelegenheden als dekmantel", vertelde Eurojust. De organisatie zou veel samenwerken met Albanezen, maar ook met Turkse criminele organisaties. De handel in cocaïne zou een van de kernactiviteiten zijn, maar ook de handel in hash en xtc vindt plaats volgens de autoriteiten.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!