Beeld © ANP

Hüseyin A. krijgt 20 jaar cel voor doden Milica van Doorn

11 december 2018 13:33

Hüseyin A. is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het verkrachten en doden van de destijds 19-jarige Milica van Doorn, in 1992 in Zaandam. A. kwam vorig jaar als dader in beeld na een groot DNA-verwantschapsonderzoek.

A. wordt door de rechtbank schuldig bevonden aan gekwalificeerde doodslag: hij heeft Milica gedood om de verkrachting te verhullen. Doordat zijn broer daarvoor materiaal had afgestaan, kwam in het onderzoek de naam van de 48-jarige A. bovendrijven. Hij zegt dat hij onschuldig is en houdt vol een seksuele relatie met de vrouw te hebben gehad. De rechter vindt dat niet geloofwaardig: A. kwam pas na een jaar met dat verhaal op de proppen.

A. was niet in de rechtszaal in Alkmaar om het vonnis aan te horen. Hij was wel naar de rechtbank vervoerd, maar wilde zich op het laatste moment niet vanuit het cellenblok naar de zittingszaal laten vervoeren. Ook zijn advocaat kon hem niet overhalen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tientallen tips over 25 jaar oude moordzaak Milica van Doorn

Milica van Doorn, net geslaagd voor haar havo-examen, was in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam op weg van een feestje naar huis. Ze ging lopen omdat de bussen niet reden vanwege Pinksteren. Volgens het OM is ze onderweg Hüseyin A. tegen het lijf gelopen, die haar verkrachtte en vervolgens met 'excessief geweld' om het leven heeft gebracht.

De jonge vrouw was verschillende keren gestoken en haar keel was doorgesneden. Haar lichaam werd door een pastoor gevonden in een vijver in de wijk Kogerveld.

In het onderzoek werd gevraagd DNA-materiaal af te staan aan 133 mannen met een Turkse achtergrond. Ze kwamen uit Kogerveld of hadden daar op de één of andere manier een binding mee. Twee mannen weigerden mee te werken, onder wie Hüseyin A.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Verdachte moord Milica van Doorn voor de rechter

In het DNA-profiel van zijn broer waren overeenkomsten ontdekt met het spermaspoor dat gevonden was in het lichaam van de scholiere. De verdachte moest bij zijn aanhouding alsnog DNA afstaan. Toen was er een 100 procent-match.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. de Vries overtuigd dat moordzaak-Milica is opgelost

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!