Beeld © ANP

Advocaat: 'Holleeder is de Maggi van de criminaliteit'

18 december 2018 20:53

Na 49 zittingsdagen in 2018 is het winterstop in het Holleederproces. En ook was vandaag de laatste dag dat Astrid Holleeder naar de Amsterdamse Bunker moest komen om tegen haar broer te getuigen. Volgens Sander Janssen, de advocaat van Willem Holleeder, zijn de verklaringen belastend, maar is er geen keihard bewijs tegen zijn cliënt.

"De naam Holleeder is een soort merknaam geworden natuurlijk"

Even voor tienen komt hij weer binnen in de zwaarbeveiligde rechtbank. Sander en Robert Malewicz, de advocaten van Holleeder, lopen altijd samen richting de ingang. En deze dag voor de laatste keer dit bewogen jaar. “Het is een zaak die veel mensen bezighoudt. Zo zijn velen benieuwd naar hoe het verder gaat en hoe het loopt. De naam Holleeder is een soort merknaam geworden natuurlijk. Een soort ‘Maggi’ van de criminaliteit, zou je bijna zeggen. Dat hoort wel een beetje bij deze zaak. Toen het net van start ging was het uitzonderlijk groot, de rijen buiten de bunker waren ongekend. Maar je went eraan, het hoort erbij en maakt het uiteindelijk niet veel anders.”

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Astrid Holleeder weet 100% zeker dat Willem wraak wilde nemen

Hamburgers en tosti’s

Ook deze dag ging over de opnames die Astrid Holleeder heeft ingebracht bij het Openbaar Ministerie. Het gaat om twee stuks met in totaal zo’n 6,5 uur aan gesprekken. Maar inhoudelijk gezien zijn ze niet heel interessant, zegt Sander. “Er wordt voornamelijk gesproken over waar je de beste hamburger kan eten en hoe lekker tosti’s wel of niet zijn. Verder staat er niet zoveel op die tapes. Er zijn deeltjes uitgehaald en daar wordt een bepaalde uitleg aan gegeven. We hebben het beluisterd en wij horen niet wat de getuige wel hoort”, aldus de raadsman.

De opnamen moeten dan ook gezien worden als ondersteuning van de verklaring van Astrid. “Wat ze heeft verklaard is zonder meer belastend”, legt Sander uit. “Zij zegt: ‘Ik weet dat hij verantwoordelijk is voor die moorden’. Maar zogenaamde daderkennis heeft ze niet. Wie Holleeder op wie zou hebben afgestuurd, wat daarbij besproken of beloofd zou zijn blijkt allemaal niet. Qua bewijsvoering kun je dat moeilijk invullen. Er zijn eindeloos gesprekken, maar nergens is iets te horen waarvan je kunt zeggen dat het over liquidaties gaat.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gijs Naber speelt Willem Holleeder in Judas

Veel dagen

Sommigen worden er moedeloos van, al die zittingsdagen. Volgens Sander valt het wel mee, in het beruchte Passageproces waren het er nog meer. “Er wordt vaak gesproken over waarom het zo lang duurt. Maar de reden is dat er geen directe bewijsmiddelen zijn”, legt de advocaat uit. “Er is niet iets dat direct bewijst dat Willem Holleeder enige betrokkenheid bij de moorden heeft gehad. Er zijn verhalen van mensen die zeggen dat zij ervan overtuigd zijn dat het zo is. Wat je dan probeert, is terug te gaan naar de kern waar die verhalen vandaan komen. Waar komt zo’n verklaring vandaan? Waar in de tijd zit die? Dat vergt nog een hele nauwgezette analyse van al die verklaringen.”

De advocaten zijn er twee jaar lang bijna fulltime mee bezig, al hebben ze ook de hulp van de crimineel zelf aan hun zijde. “Hij is iemand die meewerkt en dat is in deze zaak fijn en belangrijk”, zegt Sander over Willem Holleeder. “Niet alleen bij het uitluisteren van de opnamen, maar het gaat ook om een enorme berg dossierstukken. Hij heeft zijn eigen deel genomen om dat door te ploegen. Het gaat in goed overleg.” Één ding is zeker: de verdachte heeft er genoeg tijd voor. Daarom overleggen zijn advocaten regelmatig met hem. “Hij heeft met niemand contact. Hij zit geïsoleerd binnenin. Hij wordt niet bezocht en belt niet met anderen. Dan begrijp ik dat de behoefte bij hem bestaat om met ons te spreken. We bellen vaak en hij wordt vaak bezocht.”

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Peter la Serpe en Fred Ross getuigen tegen Holleeder

Zware confrontaties

Waar Willem het fijn vindt om zijn verhaal te doen, zijn de zittingsdagen waarbij de zussen aanwezig zijn moeilijk. “Ik denk dat hij op zichzelf blij was om zijn woordje te doen. Het was voor hem niet bepaald makkelijk om al die jaren in de EBI te zitten en te zien wat er gezegd en gedaan werd, en geen reactie te kunnen geven. Maar aan de andere kant vindt hij de dagen waarop hij geconfronteerd wordt met de verklaringen van zijn zussen wel zwaar. Omdat hij een hele andere visie heeft op hoe die verhouding was destijds”, zegt Sander. “Hij kan nog steeds niet begrijpen wat er gebeurd is. Dat hij niet kan geloven dat zij hem dit aandoen, wat zo ziet hij dat. Maar hij is tegelijkertijd ook strijdbaar. Hij zegt: ‘Het klopt niet wat ze zeggen. Ik heb het niet gedaan.’ En hij is gemotiveerd om dat bij de rechtbank duidelijk te maken.”

Ondertussen kijkt men alweer vooruit naar het komende jaar. “We kunnen een zitting verwachten waarin wat laatste ontwikkelingen worden besproken. Er zijn twee weken uitgetrokken voor het requisitoir, twee voor het pleidooi, twee voor repliek en dupliek en dan zal rond april het onderzoek worden gesloten. Daarna volgt de uitspraak”, zegt de advocaat. Twee dingen zijn volgens hem zeker. “Ik ga uit van een levenslange eis. En er zal vrijwel, zonder twijfel, een hoger beroep komen. Maar daar wil ik nog even niet over nadenken.” Vooralsnog lijkt het erop dat de rechtbank in juli uitspraak zal doen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!