Archieffoto Willem Holleeder. Beeld © ANP

Peter R. de Vries openbaart nieuwe tape Holleeder

07 januari 2019 12:28

Willem Holleeder biecht in een opgenomen telefoongesprek met Peter R. de Vries op dat hij een driemanschap vormde met de doodgeschoten topcrimineel Stanley Hillis en de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel. Dat maakte de misdaadverslaggever eerder vandaag bekend.

Op de tapes uit 2011 praat Willem Holleeder over zijn positie in de onderwereld en deelt hij details waarover hij in de rechtbank niet wilde praten. Zo deelt hij mee dat hij zeker kennis heeft van liquidaties in het criminele milieu.

Ook blijkt dat Holleeder wel degelijk op een cryptische manier met zijn zussen Sonja en Astrid zijn handel en wandel bespreekt, in tegenstelling tot wat hij eerder beweerde. In de opnames is ook te horen dat Holleeder een soort testament opstelt, omdat hij bang was door Dino Soerel te worden vermoord.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat: 'Holleeder is de Maggi van de criminaliteit'

Belastend materiaal

Het gesprek was een gevolg op een vertrouwelijke brief die Holleeder vanuit de gevangenis had gestuurd aan de De Vries. Holleeder wilde dat de misdaadverslaggever informatie uit de brief pas naar buiten zou brengen wanneer de crimineel zou zijn vermoord. "In mei heb ik hierover verklaard in de rechtszaal. Ik dacht eigenlijk dat ik daarover nog wel vragen zou krijgen, maar dat gebeurde niet.

Rond Kerst dacht ik: 'ik heb die opnames en moet die toch nog eens terugluisteren.' Toen bleek dat ze nogal belastend zijn. Tussen Kerst en Oud en Nieuw heb ik een kopie overhandigd aan het Openbaar Ministerie. Die stonden te springen op tafel natuurlijk", laat Peter R. de Vries aan RTL Boulevard weten.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Astrid Holleeder komt met nieuwe tapes in proces Willem Holleeder

Overgedragen

De Vries heeft de tape met het telefoongesprek inmiddels aan het Openbaar Ministerie overgedragen. Ook zijn advocaat Sander Janssen heeft vandaag een kopie ontvangen. Hij wil pas reageren als De Vries op 14 januari moet getuigen, maar op twitter zegt hij: "In de tussentijd doet men er goed aan zich af te vragen welk belang er voor partijen zou kunnen zijn om dit steeds via de media te blijven spelen." 

De voor Holleeder belastende woorden zouden wel eens voor hem de nekslag kunnen zijn bij zijn huidige proces. Vanavond schuift Peter R. de Vries aan bij RTL Boulevard om uitgebreid in te gaan op de nieuwe tapes en de bekentenissen van Willem Holleeder. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!