Beeld © ANP

OM: ‘Holleeder, Soerel en Hillis beslisten over leven en dood'

28 februari 2019 11:59

Op de derde dag van het requisitoir van het Openbaar Ministerie tegen Willem Holleeder heeft het OM gezegd dat Holleeder een criminele organisatie vormde met Dino Soerel en Stanley Hillis en dat ‘deze drie beslisten over leven en dood’.

"‘Zonder Dino is Holleeder zwak"

In de ochtend liet het OM een visualisatie zien. Daarin werden de moorden op Willem Endstra en John Mieremet besproken. Volgens het OM was er sprake van een toplaag (Holleeder, Hillis en Soerel) die moordopdrachten gaf aan een tussenlaag (onder anderen Donald G. en Ali Akgun). Ook was er een uitvoerderslaag. Bij beide moorden zouden de uitvoerders uit dezelfde groep personen hebben bestaan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. over tweede heftige dag in zaak Holleeder

Verder is er volgens justitie bewijs uit verklaringen, telefoongegevens, recherche-informatie en getuigen dat Holleeder betrokken is bij die moorden. Zo verklaarde een anonieme getuige dat die meer dan eens gehoord had over aanstaande liquidaties, zoals die op Hingst en Mieremet.

Daarnaast zijn er foto’s van ontmoetingen van Holleeder met Soerel, met Hillis, en met Donald G.. Ook verklaren meerderen over de samenwerking tussen Hollleeder, Soerel en Hillis. Endstra zei bijvoorbeeld over de rol van Holleeder en wie de baas is: ‘Zonder Dino is Holleeder zwak’. Ook zegt Endstra over betalingen aan Holleeder: “Word ik dan niet overhoopgeschoten?

Morgen is de laatste dag van het proces, dan formuleert het OM de strafeis. Het pleidooi van de advocaten van Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, start op 7 maart. Naar verwachting doet de rechtbank in de eerste week van juli uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem Holleeder en Peter R. de Vries treffen elkaar in de rechtbank

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!