Herman Ploegstra Beeld © Politie/RTL Boulevard

Grote zoekactie in coldcase Herman Ploegstra

26 maart 2019 10:09

De politie houdt vandaag een grote zoekactie in de zaak Herman Ploegstra. De man die in 2010 verdween is volgens de politie door een misdrijf om het leven gekomen. Op twee plekken in het Zeeuwse dorp IJzendijke en omgeving zoekt de politie naar het lichaam van Ploegstra en naar aanwijzingen voor zijn verdwijning.

"We hopen het lichaam van Herman te vinden"

De politie doet samen met het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek op een bosperceel nabij de dijk waar de auto van Ploegstra werd aangetroffen. In het voertuig vond de politie destijds kleine bloedsporen. Ook doet de politie onderzoek in de tuin van een hotel in het centrum van IJzendijke. “We hopen het lichaam van Herman of andere aanwijzingen te vinden”, laat de politie weten aan RTL Boulevard.

Opvallend is dat dit hotel eigendom is van Evert de C., die vorig jaar werd veroordeeld in de beruchte Kasteelmoordzaak. Hij kreeg van de Belgische rechtbank 27 jaar cel opgelegd. De C. heeft volgens de rechtbank op verzoek van een andere verdachte, Pierre S., de moordenaar geregeld die later kasteelheer Stijn Staelens om het leven bracht. Volgens de politie wordt Evert de C. op dit moment niet verdacht in de zaak van Ploegstra. “Zijn naam is genoemd in het onderzoek. Hij stond al op het lijstje om als getuige gehoord te worden. Dat is gisteren gebeurd. Hij heeft toestemming gegeven om daar te graven”, aldus een woordvoerder. Volgens RTL Boulevard-deskundige Peter R. de Vries ontkent De C. enige betrokkenheid, maar kende hij Ploegstra wel.

Het onderzoek naar de verdwijning van Ploegstra werd vorig heropend en werd een zogenoemd cold case-onderzoek. De politie kreeg ruim 45 tips binnen sinds de bekendmaking, die zijn allemaal nagetrokken. Ook hoorden rechercheurs ruim 60 getuigen. Er zijn nog geen verdachten, laat de politie weten.