Anne Faber. Beeld © EIGEN FOTO

Familie Anne Faber over rapport Michael P.: onthutsend, pijnlijk, schokkend

28 maart 2019 14:43

De familie van Anne Faber heeft geschokt gereageerd op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de behandeling van Michael P., de man die Anne vermoordde. "Onthutsend is het dat P. zelf kon bepalen over welke informatie zijn behandelaars met betrekking tot zijn zedenverleden konden beschikken."

"Mag niet zonder gevolgen blijven"

"Het is bijzonder pijnlijk om te moeten vernemen dat professionals in de forensische zorg aan wie de verantwoordelijkheid over deze zedendelinquent is toevertrouwd, ernstig tekort zijn geschoten in de bescherming van de samenleving", schrijft de familie.

De belangrijkste conclusies:

  • Michael P. kreeg al voor plaatsing in de kliniek vrijheden, zonder overleg met het Openbaar Ministerie
  • De reclassering hield geen toezicht op het verlof van P.
  • Er is bij de behandeling van P. niet gekeken naar de gevaren van plaatsing in de kliniek voor de samenleving
  • De organisatie die een behandelindicatie moest samenstellen voor Michael P., kreeg geen informatie over zijn zedenverleden van de gevangenis waar P. zat. Dat kwam volgens de gevangenis omdat P. zijn medische dossier niet wilde delen met de instelling.
  • De gemeente Zeist is niet geïnformeerd over de plaatsing van een zedendelinquent in de gemeente

"De bevindingen van de OVV zijn schokkend", stelt de familie. "De constatering dat de forensische zorg over de volle breedte nauwelijks oog heeft voor de risico’s van gedetineerden met een ernstig zeden- en geweldsverleden, is onvoorstelbaar en schrijnend. Dat er, daarbovenop, binnen de gevangenis en in de kliniek zulke grote fouten gemaakt zijn, mag niet zonder gevolgen blijven."

De familie vindt het wel fijn dat minister Dekker 'in een persoonlijk gesprek' de verantwoordelijkheid van de overheid heeft erkend. Ze waarderen het ook dat hij namens de overheid zijn excuses heeft aangeboden. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!