Willem Holleeder Beeld © ANP Foto

Willem Holleeder over zus Astrid: 'Ze is wappie'

02 april 2019 11:58

Willem Holleeder heeft in zijn laatste woord vooral uitgehaald naar zijn zus Astrid. Volgens ‘De Neus’ voerde zij samen met Peter R. de Vries een 'trial by media'. “Ik ben best wel wat gewend, maar wat ik de laatste vier jaar heb meegemaakt, heb ik nog nooit meegemaakt en nog nooit gezien”, zei Holleeder.

"Ze heeft een spin in haar hoofd"

“Ik heb u ook gezegd dat Astrid verklaringen in elkaar gezet heeft en dat ze verklaringen wijzigt”, begon de crimineel. “Ze heeft een spin in haar hoofd. Er is veel over gezegd. Ik ken Astrid al haar hele leven. Ik ben geen psycholoog of psychiater. Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ze een spin in haar hoofd heeft. Dat heeft ze haar hele leven gehad. Ik zal een paar voorbeelden geven. Bijvoorbeeld… we hadden de strandtent verpacht. Zij liep daar met die snavel omhoog en speelde de baas. Ik denk, laat maar gaan. Maar op een bepaald moment kom ik in de ochtend op het strand en zegt Astrid: ‘Ik heb een pistool gekocht die onder mijn kussen ligt.’ Ze zei dat ze iemand had ontslagen en die wilde haar wat aandoen."

"Dat denkt ze altijd, dat iemand haar iets aan wil doen. Ik ben geen psycholoog of psychiater", gaat Holleeder verder. "Ik heb ook geen witte jas, maar ik ken haar hoe oud als ze is. Dan werd ze weer gevolgd, dat zei ze dan. 'Dat komt door jou', zei ze. Gewoon helemaal niets aan de hand, heeft ze altijd gehad. Ik kan niet zeggen dat ze PTSS heeft, maar dat zegt ze zelf. In de Jordaan zeggen we dat zo’n iemand een spin in z’n hoofd is. Die is helemaal wappie.”

https://twitter.com/RTLnieuws/status/1113019659949879296
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat Holleeder haalt uit naar Openbaar Ministerie

“Zij heeft dat altijd gehad, die dingen. Ook met de tapgesprekken. Meneer de voorzitter, ze zegt dat ik zo slecht voor haar ben geweest”, ging Holleeder verder. “We hebben die tapgesprekken nog niet gehad, maar daarin kun je zien dat ik altijd goed voor ze ben geweest. Altijd. Die tapgesprekken zijn overduidelijk. Ze was zo arrogant, dan zegt ze dat het tien jaar lang gespeeld is, maar dan ben je echt niet goed bij je hoofd hoor, als je dat zegt. De kinderen, iedereen heeft het gespeeld. Nee, meneer de voorzitter. Ik ben altijd goed voor ze geweest. Ze zeggen dat ik Richie een pistool op het hoofd heb gezet, allemaal onzin. Het is niet waar meneer de voorzitter.”

Over Peter R. de Vries zegt Holleeder dat hij samen met Astrid de 'trial by media' voerde. “Ik ben 30 jaar bevriend met hem geweest, maar hij heeft niet de moeite genomen mij te confronteren als journalist en als vriend. Hij zei dat hij dat niet kon doen, omdat hij dan de naam moest zeggen van degene die het heeft verteld. Maar dat is niet waar”, meende Holleeder. “Hij had mij makkelijk kunnen confronteren. Als ik hem dan had gevraagd wie dat had gezegd, had hij kunnen zeggen dat ik zou weten dat hij dat niet zou doen. Toen uitkwam dat Astrid die verklaringen had afgelegd, heeft hij daar ook geen hoor- en wederhoor toegepast, dat kwam natuurlijk ook niet uit. Ik vind het gewoon onterecht. Ik ken hem heel goed en heb hem altijd gezien als vriend. Dat is hij dus niet gebleken. Ik vind het een moeilijk verhaal.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Peter R. de Vries: 'Laatste woord Holleeder heel voorspelbaar'

Ook benoemde Holleeder de liquidatie van Cor van Hout. Hij zei niet betrokken te zijn geweest en ook geen motief te hebben. “Mensen hebben gedacht dat ik achter de moord op Cor zat, omdat ik de Achterdam had, maar die had ik niet. Ik begrijp dat Astrid dat zegt, maar ik ben niet voor de aandelen gegaan. Astrid heeft dat weer verzonnen. Ik heb geen enkel motief om Cor van het leven te beroven, ik zou niet weten waarom. Cor had zijn eigen wereld, ik had mijn eigen wereld. Ik werkte samen met Endstra, dus ik heb geen enkele reden. De enige reden is dat ik de Achterdam zou hebben gepikt, maar ik heb dat niet gedaan.” Ook ontkende hij betrokken te zijn geweest bij de andere moorden, waaronder die op John Mieremet, Willem Endstra en Kees Houtman.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!