Beeld © ANP

Doorbraak: Vermoedelijke uitvoerder aanslag De Telegraaf opgepakt

08 april 2019 09:27

Gespecialiseerde teams van de politie zijn sinds vanochtend druk bezig met invallen in het onderzoek naar de aanslag op De Telegraaf vorig jaar juni. Twaalf personen zijn gearresteerd, waaronder de vermoedelijke bestuurder van de caddy die het pand binnenreed.

"We zijn er heel erg blij mee"

De politie bevestigt zojuist dat er twee 'groepen' verdachten zijn aangehouden. Zes verdachten die direct bij de aanslag betrokken waren en zes verdachten die faciliteerden. De man die vermoedelijk de caddy tegen de gevel reed is ook opgepakt.

De Telegraaf maakte vanochtend bekend dat er twaalf verdachten zijn gearresteerd. De verdachten zijn tussen de 20 en 27 jaar. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag vonden de aanhoudingen plaats. Bij doorzoekingen van woningen, loodsen en garageboxen werd er beslag gelegd op onder andere een voertuig, mogelijk gestolen auto-onderdelen, kentekenplaten, benzine, gestolen scooters, motoren, geld en gps-trackers. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Auto aanslag Telegraaf blijkt gestolen

"We zijn er heel erg blij mee", zegt John van den Heuvel tegen RTL Boulevard over het nieuws. "Ik heb begrepen dat een van de uitvoerders van de aanslag bij de twaalf aangehouden verdachten zit. Dat is helemaal fantastisch. Bij de Telegraaf moeten we de politie en het Openbaar Ministerie een enorm compliment maken voor de voortvarendheid waarmee ze dit onderzoek hebben opgepakt." 

"We realiseren dat de mogelijke opdrachtgever nog niet achter de tralies zit", gaat John verder. "Tegenover mij heeft het Openbaar Ministerie bevestigd dat Ridouan Taghi als opdrachtgever wordt beschouwd. Er wordt steeds meer zand in zijn machine gestrooid door steeds meer invallen te doen in zijn organisaties en groepen daaromheen. Ik hoop dat, net als bij ons, ook de aanslag bij De Panorama nog meer wordt opgehelderd. Die aanslag werd vermoedelijk om dezelfde redenen uitgevoerd, namelijk de berichtgeving rondom Taghi."

Ridouan Taghi

Olivier Dutilh, hoofd recherche politie Amsterdam, heeft inmiddels ook gereageerd op het nieuws. "We hebben twaalf verdachten aangehouden. Het zijn twee onderzoeken die bij elkaar gekomen zijn. De aanslag op De Telegraaf en mensen die andere criminelen faciliteerden om dit soort dingen te doen. Woningen en een groot aantal loodsen en boxen worden onderzocht. Er zijn daar de nodige gestolen spullen aangetroffen zoals motors en snelle auto’s." 

"We denken dat we de mensen hebben aangehouden die de voorbereidingen hebben gericht, die de uitvoering hebben gedaan en het vluchten hebben mogelijk gemaakt. We denken dat we die groep nu binnen hebben", vertelt het Amsterdamse hoofd van de recherche. "Het is iets dat ons heeft beziggehouden. We zijn er met veel specialisten lang mee bezig geweest. Wij zien dat veel van dit soort delicten te maken hebben in de handel van verdovende middelen, zoals cocaïne. Dat zou bij deze aanslag ook het geval kunnen zijn. De betrokkenheid van Ridouan Taghi wordt onderzocht, het is een van de opties."

"Wij willen pas aanhouden op het moment dat we het idee hebben dat de verdenking stevig genoeg staat. Dat vraagt en vergt veel onderzoek", gaat Olivier Dutilh verder. "Mensen melden zich niet zomaar. Heel veel mensen hebben hieraan gewerkt, met dit resultaat. Er is kennelijk iets gezegd of geschreven wat onwelgevallig was. Daar zit mogelijk een verband. Er zijn enkele honderden politiemensen vandaag bezig geweest. We zijn vroeg begonnen. We wilden mensen op een veilige manier aanhouden en er moest veel gebeuren. Toen dit gebeurde bracht het een schok teweeg. Het feit dat het vrije woord op deze manier is aangevallen. De driehoek van Amsterdam is er druk mee bezig geweest. En de minister ook. Het stopt zeker niet na vandaag. Ik sluit ook zeker niet uit dat er meer aanhoudingen gaan volgen. Deze stap is een stevige in dit onderzoek." 

De aanslag op De Telegraaf vond vorig jaar op 26 juni plaats. De daders reden met een auto vol met jerrycans met benzine door de glazen pui van het gebouw. Door een grote explosie stond de pui in brand en werd de pui verwoest. De schade bedroeg volgens de krant bijna een miljoen euro.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!