Alberto Stegeman vervolgd wegens plaatsen nepbom

23 mei 2019 12:06

Programmamaker Alberto Stegeman wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie wegens het plaatsen van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Het OM is van mening dat Alberto zich in deze kwestie niet voor alle gepleegde feiten kan beroepen op het belang van openbaarmaking en dat zal worden behandeld in de rechtbank van Gelderland.

"Mijn advocaat en ik zien de rechtszaak met het volste vertrouwen tegemoet"

Alberto ging op 21 augustus 2018 naar de legerplaats Oldebroek om daar een nepbom te planten, omdat hij zo wilde aantonen dat de beveiliging niet goed genoeg op orde was. Eenmaal op de legerplaats bleek een collega van Alberto drie keer op het terrein te kunnen komen zonder een vereiste toegangspas en de programmamaker zelf één keer. Ook rondlopen op de plaats was geen probleem zonder een zichtbare toegangspas. Het werd uitgezonden in Alberto's programma Undercover in Nederland. 

Toen Alberto binnen was, heeft hij een koffer met een nepbom achtergelaten in de eetzaal. Omdat de nepbom de kenmerken zou hebben gehad van een zelfgemaakte bom, greep de bomverkenner van de Koninklijke Marechaussee in en liet het Explosieven Opruimingsdienst Defensie inschakelen. Zij bevestigden later die avond dat het ging om een nepbom. Hiermee heeft de programmamaker, volgens het OM, zich schuldig gemaakt aan twee strafbare feiten: Het betreden van de legerplaats zonder toestemming én het achterlaten van een voorwerp, met de bedoeling om de indruk te wekken dat hiermee een ontploffing kan worden veroorzaakt. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alberto Stegeman mag bij SBS blijven

De site van het OM plaatst het volgende: "Het OM heeft de ernst van de feiten afgewogen tegen het maatschappelijk belang van openbaarmaking. Alles afwegende is het OM van oordeel, dat het zich ongeoorloofd toegang verschaffen tot de legerplaats in deze zaak niet vervolgd dient te worden. Dit strafbare feit is in dit geval te rechtvaardigen, gezien het maatschappelijk belang dat gediend is met het aantonen dat de toegang tot deze legerplaats hiaten vertoont. Echter door het achterlaten van de koffer met de nepbom, is de verdachte - naar het oordeel van het OM - over de grens van de journalistieke exceptie gegaan. Het achterlaten van de betreffende koffer diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alberto Stegeman wint 240.000 met pokertoernooi

“Het was onze derde reportage over de misstanden bij Defensie. Het was een vergaande actie, maar we vonden het nodig om Defensie en de autoriteiten wakker te schudden. Enerzijds omdat je een bom kunt plaatsen zonder tegengehouden te worden, anderzijds omdat ze een week na het plaatsen nog steeds niet wisten wie ervoor verantwoordelijk was", vertelt Alberto aan RTL Boulevard. "Mijn advocaat en ik zien de rechtszaak met het volste vertrouwen tegemoet."

"Ik ken de overwegingen van het OM niet, dat zullen we tijdens de rechtszaak horen", gaat de programmamaker verder. "Maar als je eenmaal wordt verhoord door de Marechaussee, dan bestaat de kans dat je je voor de rechter moet verantwoorden. Ik loop er ook niet voor weg. Ik wil het graag aan de rechtbank uitleggen." De zittingsdatum zal later bekend worden gemaakt. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!