Bas van Hout. Beeld © ANP

Ex-crimineel zet adres online van journalist die informatie lekte: 'Haal je kop eraf'

11 juni 2019 08:06

De voormalige drugscrimineel Steve Brown heeft het adres, telefoonnummer en een foto van het huis van misdaadjournalist Bas van Hout online gezet. Dat gebeurde na de onthulling van de Volkskrant afgelopen weekend. De journalist bleek jarenlang informatie met de AIVD te hebben gedeeld, maar de samenwerking lekte door fouten van de geheime dienst uit.

Toen Van Hout de ex-drugscrimineel belde om zijn adres van internet te halen, reageerde hij allesbehalve bereidwillig. In het tv-programma Pauw liet Van Hout het telefoongesprek met Brown horen. Brown zette het gesprek ook zelf online op zijn YouTube-kanaal. "Wees blij dat ik niet naar je huis rij man. Mafketel, je kan met me afspreken wanneer je wil, moet je het in mijn gezicht zeggen wat je nu zegt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

'AIVD bracht journalist in levensgevaar'

'Vieze informant'

Brown was niet gevoelig voor het argument van Van Hout, dat hij nu door allerlei mensen wordt gebeld en bedreigd. "Neem je je fokking politieagenten mee", vervolgde de ex-drugscrimineel. "Aap, denk je dat ik jou vergeten ben? Ik haal je fokking kop er nog eerder af, imbeciel."

Als de misdaadjournalist Brown maant om rustiger te doen door te zeggen dat hij 'even zijn yoga moet doen', wordt de voormalig drugscrimineel nog agressiever. "Wil je mij de les lezen? Psychopaat. Vieze informant. Met je 8 ton bloedgeld. Stop het in je fokking homoreet. Pannenkoek met je AIVD-vriendjes."

Grote mond

Volgens Van Hout staat Brown bekend om zijn grote mond, dus erg onder de indruk is hij niet van het telefoongesprek. Eerder bedreigde hij ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries en viel hij hem zelfs meermaals aan.

Steve Brown valt Peter R. de Vries aan in 2007.

Van Hout noemt de situatie 'vervelend'. "Dat hij mijn adres online zet, is vervelend. Want daar komen weer allemaal bedreigingen op af, allemaal anoniem natuurlijk, maar dat is vervelend. Ook voor mijn kinderen en mijn vriendin."

Criminelen

Als presentator Jeroen Pauw vraagt of er nog criminelen zijn die wellicht actie zullen ondernemen na het stuk in de Volkskrant, zegt Van Hout: "Ja, maar ik ga dat niet promoten. Ik ga er ook niet over speculeren. Tuurlijk zou dat kunnen, in theorie, dat kan."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!