Beeld © ANP

Straf Michael P. blijft hetzelfde in hoger begroep

05 juli 2019 14:21

Het hof legt Michael P. in hoger beroep ook 28 jaar celstraf en tbs op. De straf is hetzelfde wat de moordenaar van Anne Faber vorig jaar opgelegd kreeg.

De advocaten van P. hadden in hoger beroep een lagere straf geëist, omdat hij bij zijn arrestatie hard aangepakt zou zijn. Hij liep toen een gebroken schouder op, waardoor hij nu naar eigen zeggen niet meer zonder pijn kan tennissen. P. zou ook niet op zijn zwijgrecht zijn gewezen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Michael P. had geen plan Anne Faber te doden'

Het Openbaar Ministerie eiste in het hoger beroep dezelfde straf: 28 jaar met tbs. Het acht de moord nog steeds bewezen, terwijl P. dat ook in hoger beroep bleef ontkennen. Het hof zegt vandaag dat er geen sprake is van voorbedachte rade en het dus geen moord betreft. Het hof erkent wel dat P. hardhandig is opgepakt, maar omdat hij een eerlijk proces heeft gehad, leidt dit niet tot strafvermindering. Ook de aandacht van de media en de politiek zijn dat niet, volgens het hof.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michael P. over vriend Anne Faber: 'Het raakt mij ook'

Anne Faber verdween op 29 september 2017 tussen Den Dolder en Soest. Het stoffelijk overschot van Faber werd bijna twee weken na haar verdwijning gevonden in de buurt van Zeewolde. P. verbleef destijds in een kliniek in Den Dolder, na een veroordeling voor een dubbele verkrachting in 2010. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in maart 2019 dat er grote fouten zijn gemaakt bij de plaatsen van P. in die kliniek.

De vriend van Anne Faber laat via zijn advocaat Sébas Diekstra weten: "In de ogen van cliënt zal geen enkele straf recht kunnen doen aan hetgeen Anne is aangedaan en het leed dat daarmee is veroorzaakt. Maar binnen de mogelijkheden van de wet is deze veroordeling naar zijn mening passend, mede gelet op het feit dat maatschappij zo lang als mogelijk beschermd blijft tegen de veroordeelde.‘’

"De vriend hoopt dat er lering wordt getrokken uit de vele fouten die zijn gemaakt in de aanloop naar de gruwelijke dood van Anne (...) hij betreurt het diep dat de verlenging van de rechtsgang zoveel extra leed met zich heeft meegebracht. Cliënt hoopt dat het nu stil zal blijven rondom deze zaak en dat Anne vooral herinnerd zal worden om wie ze was als mens en niet om de wijze waarop zij hem is ontnomen.’’

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!