Nicky Verstappen. Beeld © Politie

Journalisten spannen kort geding aan in zaak Nicky Verstappen

21 augustus 2019 14:51

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten spannen, samen met verschillende mediaorganisaties, een kort geding aan tegen de Rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. Dit doen ze om openbaarheid van de besloten schouw in het proces rondom de dood van Nicky Verstappen af te dwingen.

“Rechtszaken zijn niet voor niets openbaar”

De twee belangenorganisaties spannen de procedure aan samen met RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl. Mede vanwege de grote maatschappelijke impact van de zaak vinden zij dat de openbaarheid van de schouw van groot belang is.

De gemeente Brunssum heeft vanwege de schouw een noodverordening afgegeven en het gebied hermetisch afgesloten. De partijen vinden deze maatregel onnodig en buitenproportioneel.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Zaak-Nicky Verstappen: leger moet camera's weren

“Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben. De beslissing van de rechtbank om niet alleen het publiek, maar ook mediaorganisaties te weren heeft grote consequenties”, zegt Marcel Gelauff, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren. "De maatregelen die de rechtbank samen met de gemeente getroffen heeft zijn buitenproportioneel en doen afbreuk aan de persvrijheid.”

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Verdachte opgepakt vernieling gedenksteen Nicky Verstappen

Zowel de nabestaanden van Nicky Verstappen als Gerald Roethof namens zijn cliënt Jos B, verdachte in de strafzaak, hebben aangegeven het standpunt van de media te delen. Zij hechten grote waarde aan de openbaarheid van het proces tegen B. en zien geen redenen om media te weren van de besloten schouw.

De Rechtbank Limburg stelt dat de aanwezigheid van één cameraploeg van invloed kan zijn op het “ordentelijk verloop” van de schouw en “de veiligheid van betrokkenen”. De journalisten daarentegen hebben aangegeven dat dit risico volledig weggenomen kan worden door hier duidelijke afspraken over te maken.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Jos B. blijft vastzitten, moet mee terug naar plek waar Nicky werd gevonden

“Openbaarheid is essentieel voor het maatschappelijk vertrouwen in de rechtspraak", licht Christiaan Alberdingk Thijm toe, advocaat van de mediaorganisaties. 

De schouw, een bijzondere zitting op een andere locatie dan de rechtbank, in het proces tegen Jos B. vindt plaats op 27 augustus vanaf 10.00 uur. Tijdens de schouw op de Brunsummerheide bekijken de partijen in het proces de verschillende plekken die een rol spelen in het dossier, zoals de plaats van het tentenkamp waar Nicky destijds verbleef en de locatie waar het lichaam van Nicky is aangetroffen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!