Beeld © Petra Urban/RTL Nieuws/ANP

'Nicky Verstappen-pop moest verdachte laten breken'

20 november 2019 12:08

De rechercheurs die Jos B. hebben ondervraagd, de man die wordt verdacht van het ombrengen van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, hebben bij de verhoren 'werkelijk alles uit de kast gehaald'.

Dat zei B.'s advocaat Gerald Roethof voor aanvang van de vijfde inleidende zitting in deze zaak. Zo werd er volgens Roethof een pop gebruikt die 'kennelijk Nicky moest voorstellen'.

Foto's van plaatsen delict

Die pop werd de verhoorkamer binnengedragen met de bedoeling om de verdachte 'te laten breken'. Ook werden overal in de verhoorkamer foto's opgehangen van de plaatsen delict en bleven de rechercheurs een spervuur van vragen op B. afvuren. Volgens zijn advocaat is B. tijdens de verhoren blijven zwijgen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat Jos B. ziet geen meerwaarde in schouw

Zaanse verhoormethode

Roethof noemt het een 'Zaanse verhoormethode light'. De Zaanse verhoormethode is een omstreden - en sinds 1996 verboden - methode waarbij verdachten dagenlang intensief worden verhoord. Zo worden verdachten tijdens het verhoor bijvoorbeeld met vergaande foto's geconfronteerd om de misdaadsituatie te laten herleven.

B. is vandaag zelf aanwezig in de rechtszaal in Maastricht, waar hij hoorde hoe het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen hem wil verzwaren van doodslag naar gekwalificeerde doodslag. Dat laatste wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit te verdoezelen. 

Volgens het OM heeft B. de 11-jarige Nicky Verstappen gedood nadat hij hem seksueel had misbruikt. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf, het verschil tussen deze twee is dat een moord met voorbedachten rade is gepleegd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jos B. blijft vastzitten, moet mee terug naar plek waar Nicky werd gevonden

Vanmiddag werd bekend dat er meer DNA-bewijs is gevonden in zaak Nicky Verstappen. 27 DNA-sporen van Jos B. op het lichaam en met name in de onderbroek. Eerder waren dit er 21 in totaal, waarvan 18 op de onderbroek.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!