Politie in de buurt van het huis in Ruinerwold. Beeld © ANP

Vader zaak-Ruinerwold verdacht van seksueel misbruik

28 november 2019 12:05

Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat negen jaar afgezonderd leefde in een huis in Ruinerwold, wordt er van verdacht dat hij twee van zijn drie oudste kinderen, die het ouderlijk huis al eerder hadden verlaten en niet in de boerderij in Ruinerwold hebben gewoond, seksueel heeft misbruikt.

Daarnaast wordt de 67-jarige man verdacht van witwassen en vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen. Dat meldt het OM.

Oostenrijker vastgehouden

Ook wordt Gerrit Jan van D. ervan beschuldigd dat hij in 2009 in Meppel een man uit Oostenrijk enkele maanden heeft vastgehouden. Dit zou hij hebben gedaan samen met de 58-jarige Josef B., de huurder van het huis waar het gezin verbleef.

Hoe kon het gezin uit Ruinerwold zo lang onder de radar blijven?

Aangifte bij de burgerlijke stand

Intussen heeft DNA-verwantschapsonderzoek uitgewezen dat de zes kinderen uit de boerderij dezelfde vader en moeder hebben en dat de 67-jarige verdachte de vader is. De moeder is in 2004 in Zwolle overleden. 

De uitkomst van het DNA-onderzoek heeft de weg vrijgemaakt voor de officier van justitie om aangifte te doen bij de burgerlijke stand van de geboorte van de zes kinderen. "Dit heeft inmiddels plaatsgevonden", meldt het OM. "Het opstellen van geboorteakten is de basis voor hun wettelijke identiteit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vader Ruinerwold mag geen contact met kinderen: 'Zij zijn cruciaal in het onderzoek'

Beperkingen opgeheven

De reden dat het Openbaar Ministerie met nieuws over de zaak naar buiten komt, is dat de officier van justitie heeft besloten de beperkingen voor beide verdachten in het onderzoek op te heffen. "Dit betekent dat het OM meer details over het onderzoek naar buiten kan brengen."

De advocaat van Gerrit Jan van D. zegt nog niet inhoudelijk op de zaak te willen reageren.

Hij geeft aan dat zijn cliënt een hersenbloeding heeft gehad in 2016 en dat de communicatie 'anders' is dan bij anderen. Om medische redenen zit hij in een gevangenisziekenhuis. Hij heeft sinds zijn aanhouding niet gesproken met zijn kinderen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!