Mitchell van der K. was hoofdredacteur bij mannenwebsite Manners.

OM eist 3 jaar cel tegen hacker van Laura Ponticorvo

03 december 2019 16:22

Tegen Mitchell van der K. (35), de man die tientallen vrouwen hackte, is drie jaar celstraf geëist. Onder meer Laura Pontivorco (34) is slachtoffer van zijn hackpraktijken. De officier van justitie neemt het Mitchell van der K. kwalijk dat de levens van tientallen slachtoffers door zijn handelen zijn beschadigd.

"Het is onbeschrijfelijk"

Laura Ponticorvo was met haar partner aanwezig in de rechtszaal. Andere slachtoffers zijn onder meer Fatima Moreira de Melo, bekende Nederlanders en topsporters. De vele slachtoffers voelden zich volgens het Openbaar Ministerie bekeken, onveilig en ze raakten in paniek. "De impact die het openbaar maken van de bestanden in het privéleven heeft gehad, is gigantisch. De shitstorm die zij over zich heen kreeg, is gigantisch geweest", aldus de officier Jesse van der Putte over de zaak van Laura Ponticorvo. "Het is onbeschrijfelijk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hacker ontkent online zetten seksvideo Laura Ponticorvo

De verdachte, die lokaal VVD-politicus was en werkte als hoofdredacteur van Manners.nl, publiceerde volgens het Openbaar Ministerie ook foto’s van Laura op onder andere de website The Fappening. De man was naar eigen zeggen actief in een afgeschermde groep waarin vele (naakt)foto’s gedeeld werden. Van der K. verklaarde dat hij op een gegeven moment onder druk is gezet om te hacken, zodat hij op die manier kon bijdragen aan de groep. “Ik bevond mij in een situatie waarin ik ervoer dat ik geen andere keuze had”, zei de verdachte. Van der K. ontkent de beelden van Laura te hebben gepubliceerd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hacker Laura Ponticorvo voor de rechter

In totaal hackte de man uit Almere 236 iCloud-accounts. De politie viel op 20 december 2017 de woning van Van der K. binnen. De recherche nam verschillende gegevensdragers in beslag, waar naar verluidt tienduizenden afbeeldingen van anderen op stonden. Ook observeerde het onderzoeksteam de woning van de verdachte en werd het internetverkeer onderschept. "Het is verontrustend omdat vrouwen daar aangeschoten wild te lijken zijn. Het is een van de meest ranzige plekken van het internet. Hij heeft daar op heel grote schaal actief aan bijgedragen", aldus de officier over het platform waarop Van der K. actief was.

Woensdag zal de advocaat van Van der K. de gelegenheid krijgen om te pleiten. Volgens de psycholoog die onderzoek deed was de verdachte volledig toerekeningsvatbaar; er was geen sprake van stoornissen. Wel volgde de lokale politicus een behandeling. De slachtoffers eisen duizenden euro's aan schadevergoedingen. Laura vroeg de rechtbank een bedrag van bijna 62.000 euro . Dit voor immateriële schade, maar ook vanwege kosten voor haar advocaat en het tegenhouden van verspreiding van het beeldmateriaal. 

De rechtbank doet op 24 december uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

The Fappening 2.0: hackers stelen pikante foto's beroemdheden

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!