Bekir E. schoot Hümeyra op 18 december dood.

Bekir E. krijgt 14 jaar cel en tbs voor doodschieten Hümeyra (16)

13 december 2019 11:45

De 32-jarige Bekir E. krijgt 14 jaar cel voor het ombrengen van de 16-jarige Hümeyra. Hij schoot het meisje vorig jaar van dichtbij met meerdere kogels dood in de fietsenstalling van haar school. Het was volgens de rechtbank een 'impulsieve actie'.

Mede door drugsgebruik zou E. in korte tijd boos geworden zijn en Hümeyra in een opwelling meerdere keren hebben beschoten. Dat zei de rechter in Rotterdam. 

Kijk hier de uitspraak van de rechter terug

Luide schreeuw

Volgens de rechtbank was er 'geen sprake van voorbedachten rade', en daardoor was er onvoldoende bewijs voor moord. E. werd schuldig bevonden aan doodslag en wapenbezit. Behalve een celstraf legde de rechter hem ook tbs met dwangverpleging op. 

Na de uitspraak was er een luide schreeuw te horen vanaf de publieke tribune.

Hümeyra, die in december 2018 door haar stalker werd doodgeschoten in de fietsenstalling bij haar school in Rotterdam.

Fietsenstalling

Hümeyra was op 18 december 2018 naar de fietsenstalling gerend toen zij Bekir E. het schoolplein op zag lopen. Daar schoot hij haar dood.

Doodsbang

Hümeyra was al maanden doodsbang voor E., omdat hij haar, na een korte relatie, stalkte en bedreigde. Ze had daarvan meerdere aangiftes gedaan.

De gebeurtenis is uitgebreid vastgelegd door meerdere camera's. Daarop is te zien dat Hümeyra tijdens haar vlucht op de grond viel, hem aankeek, waarna hij op nog geen meter afstand drie kogels in haar hoofd en vier in haar lichaam schoot.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nabestaanden Hümeyra razend om vonnis Bekir E.

Het filmpje werd niet in de rechtszaal getoond, maar een beschrijving ervan is tijdens de inhoudelijke behandeling voorgelezen door de rechtbank.

'Gruwelijk en koelbloedig'

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord, met voorbedachten rade. Vanwege 'de gruwelijke en koelbloedige wijze' waarop E. het meisje ombracht, sprak het OM van een liquidatie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bekir E. spreekt zichzelf tegen, is warrig, en huilt in rechtszaak moord Hümeyra

Naar eigen zeggen was E. die dag onder invloed van cocaïne en had hij zichzelf daarom niet in de hand.

Fouten bij politie en justitie

In deze zaak ging veel mis. Politie, justitie en reclassering werkten langs elkaar heen en hadden te weinig aandacht voor de veiligheid van het meisje.

Dat staat in een vernietigend rapport van onder meer de Inspectie Justitie en Veiligheid. Uit het rapport blijkt dat onvoldoende is samengewerkt tussen de politie, het Openbaar Ministerie, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis. Daarnaast is de aanpak van de stalking van Hümeyra 'ernstig tekortgeschoten' en hebben de politie, het OM en het toezicht van de reclassering zich onvoldoende gericht op het stoppen van de stalking van Bekir E.

Vóór vijfde aangifte vermoord

Op 8 mei, 30 mei, 1 juni en 11 december 2018 deed Hümeyra aangifte tegen de 31-jarige Bekir E. Hij kon het al die tijd niet verkroppen dat Hümeyra het had uitgemaakt met hem. Hij bedreigde, stalkte en mishandelde haar maandenlang.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gestalkt, vernederd en vermoord: Hümeyra deed vier keer aangifte, maar ex ging door

Op de dag dat Hümeyra voor de vijfde keer aangifte wilde doen, werd ze vermoord in de fietsenstalling van haar school. Dit gebeurde hoewel Bekir E. een contactverbod had met Hümeyra.

'Zij was de avontuurlijke'

De familie van Hümeyra zei in een interview met RTL Nieuws aan het begin van het proces dat ze hoopten dat de dader 'nooit meer vrijkomt'.  "Hij moet levenslang krijgen", zei haar neef Mehmet. "Want ik weet zeker: als hij ooit weer vrijkomt, dan doet hij het weer."

Hümeyra's familie beschreef haar in datzelfde interview als volgt: "Zij was de avontuurlijke, altijd vrolijk, heel sterk. En als nakomertje een beetje verwend natuurlijk. (...)  Ze wilde op de ambulance werken. Lekker veel actie natuurlijk. Zou echt iets voor haar zijn geweest."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Familie van Hümeyra: 'Bekir moet levenslang krijgen'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!