Het huis in Ruinerwold. Beeld © ANP

OM wil Ruinerwold-verdachte observeren in Pieter Baan Centrum

15 januari 2020 19:45

Het Openbaar Ministerie wil Ruinerwold-verdachte Josef B. observeren in het Pieter Baan Centrum. De officieren dienden maandag hiervoor een verzoek in bij de rechter-commissaris, die vervolgens het verzoek afwees. Het OM laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep, zo laat een woordvoerder weten aan RTL Boulevard.

Waarom de rechter-commissaris het verzoek van het OM afwees is niet helemaal duidelijk. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz, die 'klusjesman' en huurder van de hoeve Josef B. bijstaat, is de rechter meegegaan met zijn tegenargumenten. 

'Observatie had geen nut'

"Het OM wilde dat mijn cliënt met zijn medeverdachte (Gerrit Jan van D., de vader van het gezin, red.) werd geobserveerd", legt de raadsman uit. "Gezien het ontbreken van ieder contact tussen de twee verdachten sinds 2014, zou de observatie totaal geen nut hebben gehad."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jongste kinderen uit teruggetrokken gezin Ruinerwold voelen zich niet bevrijd

In het Pieter Baan Centrum doen onderzoekers gedurende een aantal weken onderzoek naar de psychische gesteldheid van verdachten. Of het Openbaar Ministerie Gerrit Jan van D. wel mag laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum is niet bekend.

Aanstaande dinsdag vindt in Assen de eerste openbare zitting plaats. Tijdens de zogenoemde pro-formazitting zal de zaak niet inhoudelijk worden behandeld. Wel zal het Openbaar Ministerie uitgebreid toelichten waarom zij het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum noodzakelijk achten.

Het OM verdenkt de vader van het gezin van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen, vrijheidsberoving, gijzeling en witwassen. Josef B. wordt vervolgd voor vrijheidsberoving, gijzeling en witwassen, maar niet voor het seksueel misbruik. Daar zijn volgens advocaat Moszkowicz geen aanwijzingen voor.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!