Beeld © ANP

Betrokken auto moord Derk Wiersum al weken in vizier politie

04 maart 2020 18:16

De politie had al ruim een maand een voertuig in vizier dat werd gebruikt voor de voorverkenning van de moord op Derk Wiersum. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Boulevard en Peter R. de Vries. De desbetreffende Renault Megane is zeker 26 keer in de straat geweest waar Derk Wiersum woonde. Peter R. de Vries noemt het “zeer gevoelige informatie” die nu naar buiten is gekomen.

"De inkijkoperatie werd dus niet gedaan op basis van een verdenking van betrokkenheid bij liquidaties"

Op dinsdagavond 19 november vorig jaar pakt een arrestatieteam van de politie Anouar Taghi, de neef van topcrimineel Ridouan Taghi, op. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van medeplegen, dan wel betrokkenheid van de moord op Derk Wiersum. In een onderzoek naar een criminele groepering, die zich vermoedelijk bezighield met de voorbereiding voor het plegen van liquidaties, komt Anouar Taghi in beeld. Dat gebeurt al eerder dat jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Neef Taghi opgepakt voor betrokkenheid moord Derk Wiersum'

Omdat de verdenking van het onderzoek naar de voorbereiding dermate ernstig is, bekijkt de politie op 8 augustus 2019 in het diepste geheim de inhoud van een loods in Utrecht. Een onderzoeksteam is dan bezig met een omvangrijk onderzoek naar de criminele groepering, die geleid zou worden door Anouar Taghi. De groep zou auto’s stelen én leveren die vervolgens gebruikt worden voor het voorbereiden van liquidaties. Het team van de politie doet een inkijkoperatie, heeft de voertuigen in het vizier en plaatst op zeker één van de voertuigen een baken waarmee ze deze kunnen tracken.

Uit het onderzoeksdossier blijkt dat één van de twee Renault Méganes zich veel bevindt in de straat waar Derk Wiersum woont, in Amsterdam. De auto is vanuit de fabriek al voorzien van apparatuur waarmee de auto te volgen is, en ook de politie heeft de mogelijkheid om in onderzoeken auto’s te volgen. Afgelopen augustus rijdt het voertuig dan zeker 26 keer door de straat van Wiersum. De politie grijpt niet in, terwijl ze weet dat de auto in gebruik was door de groep. Het onderzoeksteam weet dat de auto in gebruik is, want twee dagen na de inkijkoperatie is de politie opnieuw aanwezig in de loods. Op dat moment blijkt de auto verdwenen. 

Op de Renault Megane zitten gestolen kentekenplaten. Doordat de eigenaar vijf boetes op de mat krijgt, ontdekt hij dat zijn platen zijn ontvreemd. Vervolgens doet hij, een week voor de moord op Derk Wiersum, aangifte van diefstal bij de politie. Pas later zal bij het onderzoeksteam bekend worden dat de boetes zijn uitgeschreven in de omgeving van Wiersum’s woning.

Peter R. de Vries noemt het “zeer gevoelige informatie” die naar buiten is gekomen. “De vraag die hierbij gesteld moet worden of politie en justitie niet een enorm risico hebben genomen door hier niet meer bovenop te zitten”, zegt de misdaadverslaggever. “Want anders was immers in een veel eerder stadium gebleken dat de gestolen auto in verband gebracht kon worden met Derk Wiersum en dat de advocaat van Kroongetuige Nabil B. acuut gevaar liep. Er zijn immers een paar momenten geweest in deze kwestie waarbij men beslist alarm had geslagen, als men meer had opgelet.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat gevonden voor verdachte van moord op Derk Wiersum

In een reactie laat het Openbaar Ministerie Midden Nederland aan RTL Boulevard weten. “De inkijkoperatie werd op 8 augustus 2019 gedaan op basis van verdenking van diefstal en heling, en mogelijke betrokkenheid bij ram- en plofkraken. De inkijkoperatie werd dus niet gedaan op basis van een verdenking van betrokkenheid bij liquidaties. De Renault is per 10 augustus verdwenen uit de loods en was niet voorzien van een baken. Pas daarna verschoof de verdenking van diefstal en heling, en mogelijke betrokkenheid bij ram- en plofkraken naar het scenario van het mogelijk faciliteren van liquidaties. Pas achteraf is (in onderzoek naar de moord op advocaat Wiersum) gebleken dat de Renault regelmatig bij het slachtoffer Wiersum door de straat is gereden, door onderzoek naar ANPR-/telecomgegevens en camerabeelden van particulieren.”

Het Openbaar Ministerie Amsterdam reageert dat er voor de moord op Derk Wiersum geen enkele aanwijzing was dat dit voertuig betrokken zou zijn bij het plegen van voorbereiding van liquidaties, laat staan op advocaat Derk Wiersum.

Derk Wiersum werd op 18 september vorig jaar bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op klaarlichte dag op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de Marengo-strafzaak. De hoofdverdachte in die zaak, Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. 

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Verdachte in moordzaak Derk Wiersum verschijnt voor de rechter

Anouar Taghi, een neef van de onlangs in Dubai gearresteerde topcrimineel Ridouan Taghi, verscheen vandaag voor het eerst voor de rechter. De 26-jarige Anouar wordt ervan verdacht advocaat Derk Wiersum vorig jaar te hebben vermoord en dit samen met anderen te hebben gedaan. Momenteel zitten er nog twee anderen vast voor de moord op de advocaat, maar wie er heeft geschoten, is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Taghi de moord heeft gecoördineerd.

Peter R. de Vries reageert op de verklaringen van het Openbaar Ministerie:  "Dat is een aanvechtbare verklaring. Ik heb het vermoeden dat het letterlijk de halve waarheid is. Ik heb een proces-verbaal van de politie dat met het onderzoek bezig is geweest: 'Het onderzoek Buizerd richt zich op een criminele groepering dat zich vermoedelijk bezighoudt met het stelen dan wel helen van voertuigen en/of het doen van voorbereidingshandelingen voor het plegen van liquidaties of andere vormen van excessief geweld.' Hoe duidelijk wil je het hebben? Het proces-verbaal geeft weer waarom iemand iets gedaan heeft."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!