Zo ziet Ridouan Taghi er op dit moment uit. Beeld © Nieuwsuur

Alles wat je moet weten over het proces rondom Ridouan Taghi

06 maart 2020 10:18

Vandaag vindt de eerste zitting plaats in het proces rondom Ridouan Taghi sinds hij in Nederland is. Wat kunnen we verwachten? En: is hij zelf aanwezig in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam? RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann is aanwezig en beantwoordt vijf vragen.

1. Waar gaat de Taghi-zaak ook alweer over?

We hebben te maken met een heel groot liquidatieproces, het zogenoemde Marengo-proces, waar al veel over is geschreven. Er staan zeventien verdachten terecht. Taghi is één van die zeventien mensen, en tevens de belangrijkste verdachte in deze zaak. De bende wordt ervan verdacht vijf liquidaties te hebben uitgevoerd en een aantal pogingen tot liquidaties te hebben gedaan. De bekendste van hun vijf slachtoffers is crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok. Taghi wordt gezien als degene die de liquidaties besteld heeft: de opdrachtgever. De naam voor het proces, Marengo, is willekeurig gekozen door een computer en verwijst naar een textielsoort. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Inhoudelijke behandeling zaak-Ridouan Taghi pas volgend jaar

2. Wat staat er precies op de planning?

De zaak is een tijd geleden al begonnen, toen Taghi nog niet gevonden was. Toen was er dus sprake van een voortvluchtige hoofdverdachte. Er is al een aantal pro-formazittingen geweest in het Marengo-proces waar Taghi niet bij was. In die zittingen, die om de negentig dagen moeten worden gehouden, wordt onder andere gekeken of het voorarrest van de verdachten wordt verlengd.

Bij al die zittingen was Taghi niet aanwezig, maar vandaag is de eerste pro-formazitting, terwijl Taghi niet langer voortvluchtig is. Omdat het een groot proces is, met veel verdachten, veel geïnteresseerden en veel professionals, worden de pro forma's in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam gehouden. Ze namen tot nu toe altijd twee dagen in beslag, maar nu is er een derde pro-formadag, die helemaal in het teken staat van Taghi, vanwege veiligheidsredenen. Ook de officieren van justitie en de rechters mogen vanwege de veiligheid niet worden gefilmd; en dat is vrij ongebruikelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaten reageren op beweerde moordplannen Taghi

3. Zal Taghi erbij zijn? 

Het is de eerste keer dat hij erbij kán zijn; hij is nu natuurlijk gearresteerd én in Nederland. Maar zijn advocaat heeft duidelijk gemaakt dat hij niet naar de rechtbank komt. Taghi en zijn advocaat zijn het er namelijk niet mee eens dat hij een aparte pro-formadag heeft gekregen. Hij zou op deze manier een informatieachterstand krijgen omdat hij niet kan horen wat op de andere twee dagen wordt gezegd door de verdachten, advocaten en rechters.

In theorie had de rechtbank Taghi alsnog kunnen verplichten te komen opdagen, maar dat is niet gebeurd.

4. Krijgen we spannende of nieuwe dingen te horen?

Ik vermoed dat de rechters wel iets gaan zeggen over wat er met Taghi is gebeurd sinds hij door Dubai is overgedragen aan Nederland, en nu hij hier is. Er is een aantal verhoren geweest, maar we weten niet of hij heeft bekend, ontkend, en of hij iets heeft gezegd. En misschien heeft hij wel helemaal niets gezegd, dat zou ook goed kunnen. Waarschijnlijk horen we dat allemaal.

Ook zal de advocaat iets zeggen over de manier waarop hij is overgedragen aan Nederland, vanuit Dubai. Die bestempelde dat eerder al als een ontvoering. Dus daarover is ook het laatste woord nog niet gezegd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Ridouan Taghi weigert naar rechtbank te komen

5. Wanneer zien we Taghi wél voor de rechter?

Mogelijk bij de volgende pro forma, medio mei. Maar het is nog volledig onduidelijk of hij dan wel zal verschijnen. Anders bij de inhoudelijke behandeling, die waarschijnlijk begin volgend jaar zal beginnen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!