Een ambulance verlaat een gevangenis (archief) Beeld © ANP

Negen tbs'ers en gevangenen geveld door coronavirus

11 april 2020 12:09

Negen gedetineerden en tbs'ers zijn positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Boulevard en cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij zeven anderen is het aannemelijk dat zij het coronavirus hebben. Zij zijn in binnen de instellingen in isolatie geplaatst.

Net zoals in de samenleving is er ook onrust in gevangenissen en tbs-klinieken door heel het land. In gevangenissen zitten gedetineerden vooral op hun cel, bezoek van hun dierbaren is verboden. Eveneens lukt het bijna niet om sport te beoefenen en is de mogelijkheid om te videobellen vaak zeer beperkt. Dat zorgt voor onrust. RTL Boulevard kreeg tientallen mails, telefoontjes en Whatsapp-berichten van gedetineerden die zich zorgen maken. Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn extra maatregelen niet nodig, maar doet het personeel er alles aan om het coronavirus buiten de gevangenismuren te houden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vier gedetineerden in Nederland met corona besmet

Ook de staf in de gevangenissen moet oppassen dat ze het virus niet mee naar binnen nemen. In de gevangenis in Roermond is al een medewerker uitgevallen nadat deze positief op het virus werd getest en ook in het detentiecentrum van Schiphol heeft een arts het coronavirus opgelopen. Het ministerie beschikt desgevraagd niet over exacte cijfers van het aantal besmette medewerkers.

 

In het gevangeniswezen zijn momenteel vier officieel vastgestelde besmettingen. Eén gevangene uit PI De Schie in Rotterdam werd overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, waar het virus vorige maand werd vastgesteld. Afgelopen week meldde Het Parool dat in het detentiecentrum van Schiphol sprake was van twee besmette gedetineerden. Gisteren bleek, na vragen van RTL Boulevard, dat het aantal in die inrichting inmiddels drie is. Bij één gedetineerde uit het gevangeniswezen is sprake van een aannemelijke besmetting, deze persoon is in isolatie geplaatst.

De tbs-klinieken hebben meer te maken met besmettingen, mogelijk vanwege het meer open regime in sommige inrichtingen. Acht personen verblijven op dit moment in isolatie, twee personen liggen in het ziekenhuis en één andere tbs-gestelde verblijft in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Binnen de tbs is er sprake van vijf officieel vastgestelde coronagevallen. De cijfers uit het gevangeniswezen en de tbs-klinieken zijn bevestigd door een woordvoerder van DJI.

RTL Boulevard-deskundige en misdaadverslaggever Peter R. de Vries uitte al eerder zijn zorgen:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!