Beeld © ANP

Aantal coronagevallen bij gedetineerden en tbs’ers verdubbeld

29 april 2020 17:44

Achttien gedetineerden en tbs’ers zijn positief getest op het coronavirus, dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Boulevard en cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het aantal is twee keer zo hoog als ruim twee weken geleden, toen deze website meldde dat negen gedetineerden het coronavirus hadden opgelopen.

"Dit is gewoon te verwachten, maar de vraag is meer hoe we hiermee omgaan"

Twaalf besmettingen zijn vastgesteld in het gevangeniswezen. Het Justitieel Complex op Schiphol is koploper in het aantal gevallen, daar zijn acht gedetineerden besmet met het coronavirus. De overige besmettingen zijn vastgesteld in Vught (2), Sittard (1) en De Schie (1). De gedetineerde die in De Schie in Rotterdam positief op het virus werd getest, is later negatief getest. Een week later overleed hij door andere ernstige gezondheidsproblemen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Negen tbs'ers en gevangenen geveld door coronavirus

Binnen tbs-klinieken zijn zes personen positief gestest. Vier daarvan zitten in de Oostvaarderskliniek in Almere, één in De Rooyse Wissel in Oostrum en één in de Pompestichting in Nijmegen. Zeven anderen zitten vanwege coronaklachten in isolatie, zeker twaalf anderen zitten vanwege bijvoorbeeld koorts en hoesten in isolatie. Twee gedetineerden en één tbs’er zijn opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Verlof essentieel voor tbs'ers'

Binnen de gevangenismuren, in tbs-klinieken groeit de zorg. Ook in de advocatuur spreekt men zich uit. “Wat ik van het virus begrijp, is dat het makkelijk overdraagbaar is. Daarom is het niet buiten te houden”, reageert advocaat Peter Plasman. “Er zijn altijd contacten. Er vinden verhoren plaats, gedetineerden zien hun advocaat. Dit is gewoon te verwachten, maar de vraag is meer hoe we hiermee omgaan. Het werkt nog niet echt door in beslissingen over de voorlopige hechtenis of om mensen naar huis te sturen. Dat zal serieus bekeken moeten worden.”