Hoofdverdachte Martien R. (rechts) Beeld © ANP

Nieuw bewijs tegen 'godfather van Brabantse onderwereld'

14 mei 2020 11:39

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens een voorbereidende zitting nieuw bewijs gepresenteerd tegen Martien R. De man, die ook wel de 'godfather van de Brabantse onderwereld' wordt genoemd, zou leiding geven aan een criminele organisatie die handelt in drugs en wapens. Op meerdere vuurwapens zijn sporen gevonden die overeenkomen met het DNA van R.

"De gesprekken gingen over de handel in vuurwapens"

Martien R. werd samen met familieleden en vrienden gesnapt door de politie op oudejaarsavond 2018, toen ze vermoedelijk met vuurwapens in de lucht schoten. Volgens het Openbaar Ministerie deden ze dat om de wapens te testen. “De gesprekken gingen over de handel in vuurwapens, het aanpassen van vuurwapens en het zogenoemde ‘stashen’ (opslaan, red.) ervan”, zei een van de officieren in de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Martien R. en handlangers staan voor de rechter

De politie deed vorig jaar meerdere invallen op woonwagenkampen in Lith en Oss, maar ook in panden elders in het land. Daarnaast werden voertuigen doorzocht. De oogst van de acties: een flinke hoeveelheid wapens en drugs. Een deel daarvan lag in een aantal ondergrondse ruimten. Verschillende arrestatieteams pakten verdachten op; in totaal staan zeven mannen terecht in het proces naar aanleiding van de zogenoemde ‘Operatie Alfa’.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ook tijdens de coronacrisis worden grote drugsvangsten gedaan

Het onderzoeksteam observeerde lange tijd de vermeende criminele organisatie, bijvoorbeeld via heimelijke camera- en afluisterapparatuur. Zo zijn er geluidsopnamen van gesprekken tussen Martien R. en zijn eveneens verdachte zoon Anton R. Ze zouden hebben geklaagd over haperende kalasjnikov. Naast DNA-sporen van Martien R. op wapens en onderdelen daarvan, vonden forensische onderzoekers ook het DNA van andere verdachten op vuurwapens en in voertuigen.

De officieren van justitie hebben de rechters gevraagd de voorlopige hechtenis van de verdachten te verlengen. De rechtbank heeft hiermee ingestemd. Dit betekent dat alle verdachten tot de volgende zitting, begin juli, blijven vastzitten.

Bekijk hier wat RTL Boulevard-deskundige John van den Heuvel eerder zei over de 'godfather van de Brabantse onderwereld':

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!