Hendrik M. (archief) Beeld © Archief

Zoekactie naar 'geesteszieke' tbs'er Hendrik M.

14 mei 2020 18:44

De politie is op zoek naar Hendrik M., een tbs’er die eerder al twee keer voor veel opschudding zorgde toen hij zich onttrok aan zijn behandeling. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan RTL Boulevard, na berichtgeving door misdaadblog Misdaadjournalist.nl.

Volgens deskundigen is de tbs'er zeer gevaarlijk en geestesziek. Op zijn strafblad staan gruwelijke feiten, zoals de urenlange verkrachting van een jonge vrouw.

Winkelcentrum omgeving Assen

Op vrijdag 8 mei zou M. zich hebben onttrokken aan zijn onbegeleid verlof. Hij was rond 13.00 uur die dag op de fiets vertrokken naar een winkelcentrum in de buurt van de kliniek in Assen, waar hij wordt behandeld. De tbs’er zat op dat moment in een regulier resocialisatie-traject, waar het verlof deel van uitmaakte. Aan het einde van de middag bleek dat M. niet was teruggekeerd waarna de kliniek samen met de politie een onderzoek startte.

Het gespecialiseerde FastNL-team is ingezet, zo zegt een woordvoerder tegen RTL Boulevard. Het team houdt zich bezig met 'het opsporen van de verblijfplaats' van M. Volgens de inrichting is het recidive-risico, de kans op herhaling van het plegen van delicten, momenteel laag. Waar die uitspraak op is gebaseerd is niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Nieuw bewijs tegen 'godfather van Brabantse onderwereld'

Ontsnapping begraafplaats

Het is niet de eerste keer dat M. de fout in gaat tijdens zijn verlof. In 2006 was het land in rep en roer toen hij ontsnapte tijdens begeleid verlof op een begraafplaats in Heerlen.

In berichtgeving spraken media toen over een 'ziekelijk gewelddadig persoon'. Pas weken later vonden de autoriteiten M. op zolder bij een tante in Brunssum.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Turkse profvoetballer vermoordt 5-jarig zoontje met corona op IC

Beroving en mishandeling

Eind 2015 ging hij opnieuw in de fout. Aan het eind van zijn behandeling, toen al op vrije voeten, moest hij zich houden aan bepaalde voorwaarden, zoals het niet begaan van misdrijven.

Uit onderzoek bleek toen dat hij een 78-jarige man had beroofd en ernstig had mishandeld. De politie vertelde toen dat de bejaarde persoon 'tot bloedens toe in het gezicht werd geslagen'. Na een dagenlange intensieve zoektocht arresteerde de politie M. in het Belgische Visé, vlak over de grens bij Maastricht.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!