Hoofdverdachte Martien R. (rechts) Beeld © ANP

Neef 'godfather Brabantse onderwereld' opgepakt

19 mei 2020 10:45

De politie heeft maandagavond op een vakantiepark in het Gelderse Ede de voortvluchtige verdachte Toon R. opgepakt. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant bekend.

Het OM beschouwt de 40-jarige R. als een van de kopstukken van een crimineel familienetwerk uit Oss. Tijdens Operatie Alfa werd eind 2019 en begin dit jaar al een groot aantal leden van het netwerk opgepakt. Toon R. was als enige nog voortvluchtig en daarmee een van de meest gezochte mannen in Brabant.

Bij de huiszoeking in Ede, waar de verdachte verbleef, trof het onderzoeksteam een doorgeladen vuurwapen, een hoeveelheid crystal meth, tientallen xtc-pillen en dertig vaten en jerrycans met apaan en zoutzuur aan. Apaan en zoutzuur zijn grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

De vaten en jerrycans die bij huiszoeking Toon R. werden aangetroffen
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuw bewijs tegen 'godfather van Brabantse onderwereld'

Vorige week diende voor de rechtbank in Den Bosch een zogenoemde pro-formazitting waarbij familieleden van Toon R. betrokken waren. Toen bleek dat het OM een familielid van Toon R. , Martien R., als hoofdverdachte ziet van de bende. Die werd vorig jaar november in een woonwagenkamp in Oss aangehouden, evenals zijn zoon Anton en broer Toon.

Naast lidmaatschap van een criminele organisatie wordt R. verdacht van betrokkenheid bij vuurwapenhandel, vuurwapenbezit en drugsdelicten. "De feiten waarvan hij wordt verdacht zijn niet de minste. De kopstukken van de criminele familie hielden zich in onze ogen bezig met zware criminaliteit zoals internationale drugshandel", zegt persofficier Janine Kramer.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Martien R. en handlangers staan voor de rechter

Martien R. en zijn neef Toon, die maandagavond werd aangehouden, werden eerder veroordeeld voor een liquidatie op de A73 in 2008, maar in hoger beroep zijn beiden vrijgesproken.

Dit vertelde de persofficier van het Openbaar Ministerie vorige week over de zaak:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!