Drugszaak tegen Rico de Chileen van start

02 juni 2020 07:29

Vandaag begint in de extra beveiligde Amsterdamse rechtbank 'de Bunker' de vijfdaagse inhoudelijke behandeling van het proces tegen de Amsterdamse Chileen Richard R. (46). 'Rico de Chileen' wordt ervan verdacht de leider te zijn van een criminele organisatie die zich richtte op het witwassen van drugsopbrengsten en moorden.

"Fuck ze, maar we moeten scherp en tactisch te werk gaan"

In woningen en voertuigen van R. zijn 9,6 miljoen euro, verschillende wapens en munitie gevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Rico zich ook heeft beziggehouden met (het aansturen van) liquidaties, waaronder die op misdaadblogger Martin Kok, maar dat staat nu niet op de verdenking. R. is aangehouden in Chili en om hem in Nederland te vervolgen voor moorden en plannen daartoe moet een rechtsbijstandverzoek aan dat land worden gedaan. Dat verzoek loopt nog. Voor de moorden wordt R. mogelijk in de toekomst vervolgd.

Het OM denkt dat R. een samenwerkingsverband vormde met Ridouan Taghi en Naoufal 'Noffel' F., die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Justitie ziet bewijs in een aantal berichten die tussen de drie zijn (door)gestuurd op versleutelde PGP-telefoons. Die 'Pretty Good Privacy'-toestellen zijn gekraakt en daaruit zou volgens Justitie onder meer blijken dat bepaalde rivalen moesten 'gaan slapen', waarmee criminelen bedoelen dat iemand dood moet. 

Topcrimineel Ridouan Taghi
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Rico de Chileen' mogelijk opdrachtgever liquidaties

Berichten op de telefoon van Noffel waren al gewist, maar het NFI heeft die berichten weten terug te halen. In die verwijderde berichten wordt volgens Justitie duidelijk zichtbaar dat R. en F. nauw samenwerken. Zo zouden ze berichten over en weer hebben gestuurd over een gezamenlijk doelwit. In die berichten stuurt Richard R. aan Noffel: 

"Hermanoooo..Dat moet broer, dat moete we zeker doen hermano.. want die kanker rat.. die moet broer, die is meteen KO broer, en die Kanker gasten kunnen niet altijd zo een geluk hebben!! Ik heb geloof in die taxis broer!"

Daarop antwoordt Noffel aan Rico: 

"Ahahahaha ben er mee bezig broer. Kampvuur gewoon!! Aahah."

Ook zou R. samen hebben gewerkt met Taghi. Volgens het OM is de bijnaam van R. 'Hermano' en die van Taghi 'Sir'. Ze zouden zo hecht zijn dat R. aan Taghi zou hebben gestuurd:

"U bent familia Sir, dus u is ik en ik ben u, en samen zijn wij Hermano Sir."

Anderhalf jaar geleden bracht NRC het verhaal dat Taghi ook officier van justitie Koos Plooij 'wilde laten slapen'. Daarop zou R. afhoudend hebben gereageerd:

"Haha, Hermano Sir. Dat zijn echte gedachtes, maar nee. (...) Wachten en kijken of we het anders kunnen doen. Wij hadden dat toen tegen mensen gezegd en kregen zwaar hoofdpijn!!! Hermano Sir, we doen wat we moeten doen. Fuck ze, maar we moeten scherp en tactisch te werk gaan!!"

Advocaat Leon van Kleef van Richard R. vindt dat het OM helemaal niet zo'n sterke zaak heeft. "Als die PGP-berichten al aan iemand zijn toe te schrijven, is het nog maar de vraag of de berichten zijn te koppelen aan werkelijke handelingen. Het is een interpretatie-kwestie." Van Kleef zegt vrijspraak te gaan vragen voor zijn cliënt. 

Voor deze verdenkingen hangt R. tien jaar cel boven het hoofd. Hij zal aanwezig zijn, zegt Van Kleef.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!