Peter R. de Vries wil kroongetuige Nabil B. bijstaan

04 juni 2020 15:23

RTL Boulevard-deskundige Peter R. de Vries (63) heeft bekendgemaakt als vertrouwenspersoon, samen met advocaat Peter Schouten, kroongetuige Nabil B. te willen gaan verdedigen in het Marengo-proces.

"Ik vind dat als in zo'n lastige, delicate zaak op mij een beroep gedaan wordt ik niet kan weigeren omdat het ongemakkelijk voelt of gevaarlijk wordt"

Dat vertelde de misdaadverslaggever zojuist tijdens een belegde persconferentie. Nabil B. getuigt in dat proces tegen Ridouan Taghi en vele andere verdachten, voor wie B. zelf in het verleden criminele werkzaamheden uitvoerde. In ruil voor strafvermindering heeft B. daarover verklaard. Volgens justitie zijn de leden van die organisatie verantwoordelijk voor meerdere onderwereldmoorden en pogingen daartoe.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Kroongetuige Nabil B. heeft ruzie met Openbaar Ministerie

B. werd bijgestaan door Derk Wiersum, maar die werd op 16 september vorig jaar voor zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Anderhalf jaar daarvoor werd B.'s broer Reduan al vermoord in Amsterdam-Noord. Beide liquidaties worden gezien als een waarschuwing aan B. vanuit de organisatie van Taghi om niet verder te verklaren en aan anderen die overwegen over te stappen naar justitie.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Peter R. overtuigd van betrokkenheid neef Ridouan Taghi

B. vond nieuwe advocaten maar die legden om onbekende reden hun werk neer. Met een volgende verdediging klikte het niet. Tijdens de laatste pro forma-zitting verscheen B. zonder raadsman. Nu neemt Peter R., samen met advocaat Peter Schouten, de verdediging van B. op zich.

Zijn nieuwe functie komt niet zonder risico's, maar die hebben Peter R. niet aan het twijfelen gebracht. "Ik vind dat als in zo'n lastige, delicate zaak op mij een beroep gedaan wordt ik niet kan weigeren omdat het ongemakkelijk voelt of gevaarlijk wordt", laat hij in de persconferentie weten. "Ik doe dit niet alleen om de kroongetuige van dienst te zijn, maar wil ook na de moorden op de broer en Derk Wiersum een signaal afgeven dat zo'n misdrijf niet lonend is, omdat anderen hun plaatsen innemen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Peter R. de Vries stopt bij z'n advocatenkantoor

Peter vervolgt: "Het feit dat de kroongetuige voor het OM optreedt, wil niet zeggen dat er veel vertrouwen is bij hem. Daarvoor zijn er te veel ernstige fouten gemaakt, fatale dingen gebeurd. Ook naar de nabestaanden is er ernstig tekortgeschoten. Bij hem heeft dat teleurstelling opgeroepen. Hij heeft aangegeven door ons te willen worden bijgestaan. En niet door de ene wel en de andere niet."

Dat laatste blijkt zelfs een keiharde eis. "De kroongetuige stelt dit als voorwaarde. Met iets anders dan Schouten en ondergetekende neemt hij geen genoegen. Wij hebben besloten ons niet terug te trekken, zolang de kroongetuige nog een beroep op ons doet, voet bij stuk houdt dus."

Tot slot laat Peter R. weten: "We doen geen uitspraken over beveiliging, op welke wijze en of dat zou plaatsvinden, dat is de goden verzoeken."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!