De boerderij in Ruinerwold Beeld © ANP

Ruinerwold-verdachte Josef B. is in hongerstaking

19 juni 2020 17:59

Al negen dagen lang is één van de twee verdachten in de zaak-Ruinerwold in hongerstaking. Dat laat zijn advocaat Yehudi Moszkowicz weten aan RTL Boulevard. Hij weigert mee te werken aan de verplichte observatie in het Pieter Baan Centrum. De hongerstaking blijkt een ultiem middel van de Oostenrijker om voor elkaar te krijgen dat hij kan terugkeren naar de gevangenis.

"Hij verzet zich op de enige manier die hij heeft. Hij wil gewoon dat het eindigt"

De verdachte, die al sinds oktober in voorlopige hechtenis zit, is direct na aankomst in het Pieter Baan Centrum in hongerstaking gegaan. Tijdens het onderzoek, dat gemiddeld zes weken duurt, zal het gedrag van Josef B. worden geobserveerd. Advocaat Yehudi Moszkowicz van Josef B. is het daar niet mee eens. “Hoe hij reageert op een medeverdachte, zegt niets over een stoornis”, aldus de advocaat.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ruinerwold-drama inspiratie voor nieuwe Videoland-serie

Josef B. doet er alles aan om zo snel mogelijk weer terug te keren naar zijn cel. “Hij wil niet communiceren, hij weigert uit principe in alle toonaarden om mee te werken. Hij is negen dagen in hongerstaking, hij drinkt wel”, legt Moszkowicz uit. “Hij verzet zich op de enige manier die hij heeft. Hij wil gewoon dat het eindigt.”

“Mijn cliënt is het überhaupt niet eens met zijn vervolging. Hij zegt dat wat hij heeft gedaan niet meer is dan het uitvoeren van zijn geloofsovertuiging”, zegt Moszkowicz. B. meent dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. Hij was volgens de advocaat verbaasd over het feit dat hij verdacht wordt in de zaak. “Daar komt bij dat hij nu ineens als gevolg van de verdenking door het Openbaar Ministerie werd weggezet als iemand die misschien niet psychisch in orde is”, aldus de raadsman. Hij merkt op dat het Pieter Baan Centrum, ondanks negen dagen hongerstaking, nog geen contact heeft opgenomen met de advocaat.

Het Openbaar Ministerie kreeg eerder van de rechtbank toestemming om zowel B. als de vader van het gezin uit Ruinerwold te observeren. Dit zal voor een deel gezamenlijk gebeuren, komende week zou Gerrit Jan van D. geplaatst worden in hetzelfde centrum. Of dat doorgang zal vinden is onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gijzeling en lijfstraffen: verdachten Ruinerwold blijven in cel

Het Pieter Baan Centrum heeft vaker te maken met observandi die weigeren mee te werken aan observatie. In 2018 was zo’n 45 procent van de verdachten een ‘weigeraar’. Er is een speciale afdeling voor verdachten die van tevoren aangeven niet te willen meewerken. Op die afdeling stimuleren de medewerkers van het Pieter Baan Centrum de verdachten om deel te nemen aan gesprekken en het dagprogramma.

Het OM verdenkt de vader van het gezin van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen, vrijheidsberoving, gijzeling en witwassen. Josef B. wordt vervolgd voor vrijheidsberoving, gijzeling en witwassen, maar niet voor het seksueel misbruik. Daar zijn volgens advocaat Moszkowicz geen aanwijzingen voor. Op donderdag 2 juli is een volgende zitting in het proces.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM wil Ruinerwold-verdachte observeren in Pieter Baan Centrum

Het drama in Ruinerwold zorgde voor een schok door Nederland. Hoe het precies zit, zie je hieronder.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!