Beeld © ANP

Moordenaar Anne Faber krijgt vier maanden strafvermindering

23 juni 2020 13:05

Michael P., de man die is veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber, is te hardhandig aangepakt bij zijn arrestatie, en dus verkort de Hoge Raad zijn gevangenisstraf met vier maanden. Daarmee komt zijn straf uit op 27 jaar en 8 maanden cel, en tbs.

Het gerechtshof in Arnhem had P. vorig jaar in hoger beroep 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Maar P. (30) en zijn advocaten vonden dat het hof destijds te weinig rekening heeft gehouden met de hardhandige manier waarop de politie hem heeft aangepakt bij zijn arrestatie. Daar was de Hoge Raad het mee eens. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michael P. vecht straf in zaak Anne Faber opnieuw aan

Het Arnhemse hof had wel kritiek op de manier waarop P. is aangehouden, maar vond strafvermindering niet nodig. In zijn advies aan de Hoge Raad schreef de advocaat-generaal dat het hof niet goed genoeg heeft uitgelegd waarom niet.

De Hoge Raad vindt het niet nodig of wenselijk om de zaak terug te verwijzen naar het hof. Dit is tamelijk uitzonderlijk. Doorgaans wordt een strafzaak na een geslaagde cassatieprocedure bij de raad terugverwezen naar een hof.

De Hoge Raad woog onder meer de belangen van de nabestaanden van Faber mee bij de beslissing de zaak zelf af te doen. De veroordeling van P. is daarmee definitief. Naast de celstraf kreeg hij van het hof ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michael P. werkte aan ontsnappingsplan uit de gevangenis

De 25-jarige Anne Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het gebied tussen Soest en Den Dolder. De verdwijning leidde tot een grootscheepse zoektocht. Door een DNA-spoor op de gevonden jas van het slachtoffer kwam de veroordeelde zedendelinquent Michael P. als verdachte in beeld. Hij zat op dat moment in een kliniek in Den Dolder het laatste deel van een straf uit voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!