Thijs H. Beeld © Eigen foto

Celstraf en tbs geëist tegen Thijs H., ondanks eerder advies

30 juni 2020 14:54

Drievoudig moordverdachte Thijs H. krijgt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een celstraf en een tbs-behandeling. De strafeis van de officieren van justitie gaat daarmee tegen het advies van het Pieter Baan Centrum in. Het OM wil dat de 28-jarige man 24 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgt voordat de behandeling start.

De officieren gaven al eerder aan te twijfelen over de psychose die Thijs H. zou hebben gehad. Ze wilden meer onderzoek naar de psyche van de verdachte. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum verklaarden vorige week op zitting dat H. een geestelijke stoornis heeft en in een ernstige psychose verkeerde. Het zou niet gek zijn dat de twintiger tijdens zijn psychose ogenschijnlijk normaal functioneerde. De deskundigen adviseerden Thijs H. niet een gevangenisstraf, maar tbs met dwangverpleging op te leggen. De nabestaanden lieten duidelijk merken het daar niet mee eens te zijn.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Thijs H. bekent drie moorden, 'kreeg opdracht van stemmen in zijn hoofd'

Volgens het Openbaar Ministerie pleegde Thijs H. de moorden opzettelijk en met voorbedachte rade.

Op de computer van H. stonden allerlei opvallende zoektermen en informatie, zo ontdekten rechercheurs. Hij zocht naar uitleg over het veinzen van psychoses en had bijzondere literatuur in bezit, zoals het boek ‘Science of Evil’ en het boek ‘Wisdom of Psychopaths’. H. vertelde dat hij via bepaalde signalen doorkreeg dat hij mensen om het leven moest brengen. Hij leefde naar eigen zeggen in een parallelle wereld.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Eerste zittingsdag zaak Thijs H. levert schokkende details op

Het Openbaar Ministerie liet duidelijk merken niet blij te zijn geweest met de houding van de familie van de verdachte, onder wie zijn ouders. Thijs H. stond op een gegeven moment met een mes bij hen in de woonkamer. Het moet volgens het OM door het hoofd van de ouders zijn geschoten dat hij iets met de drie moorden te maken had. "De kleding wordt direct gewassen, het mes wordt direct schoongemaakt", zei de officier. De ouders hebben op z'n minst het onderzoek bemoeilijkt, stelt het OM. Ook de houding van medisch deskundigen en de GGZ-kliniek, die zich ondanks de ernst van de feiten meermaals beriepen op het professioneel verschoningsrecht, hielp volgens de officieren niet.

Het OM verdenkt Thijs H. van een moord op de 56-jarige Etsuko in de Scheveningse bosjes bij Den Haag en van die op de 63-jarige Diny en een 68-jarige man op de Brunsummerheide bij Heerlen. Alle drie de delicten vonden plaats in mei 2019. De slachtoffers lieten allemaal hun hond uit. De Limburger heeft alle moorden bekend. Woensdag komt de advocaat van Thijs H. aan het woord.

Bekijk hier ons verslag van de eerste dag van de inhoudelijke behandeling:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!