Beeld © Petra Urban

'Ook criminelen Friesland maakten gebruik van Encro Chat'

01 september 2020 15:52

In de drugszaak van de criminele burgerinfiltrant die momenteel loopt in Leeuwarden, hebben verdachten gebruikt gemaakt van de versleutelde chatservice Encro Chat. Dat laat het Openbaar Ministerie aan RTL Boulevard weten. Woensdag gaat deze zaak verder met een pro forma-zitting.

"Wat er in de gesprekken stond, wordt nu onderzocht"

In die zaak staan 22 verdachten terecht, die volgens het Openbaar Ministerie zijn betrokken bij de transporten van grote hoeveelheden drugs. Zo is er 86 kilo methamfetamine onderschept bij de grens met Duitsland met als doel dat naar Finland te verschepen. Ook waren er ladingen bestemd voor Engeland, Ierland en Australië, aldus het OM. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. de Vries over het fascineerde verhaal van Willem Merk

Het Openbaar Ministerie zegt: "Van verschillende verdachten is hun identiteit op Encro Chat vastgesteld. Wat er in de gesprekken stond, wordt nu onderzocht." Criminelen maken vaak gebruik van versleutelde chats. Op die manier denken ze onbespied met elkaar te kunnen communiceren. De laatste jaren zijn echter enkele servers gekraakt, waardoor politie en justitie inzicht kregen in de berichten. Justitie gebruikt de berichten veelal in strafzaken om criminelen te kunnen veroordelen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Peter R. de Vries: 'Coronamaatregelen zijn niet na te leven'

Bij deze zaak, die luistert naar de procesnaam Vidar, is voor het eerst sinds de jaren 90 gebruikt gemaakt van een criminele burgerinfiltrant om onderzoek te doen naar de drugshandel. Advocaten hebben tijdens de vorige zitting bezwaar gemaakt tegen de inzet van deze infiltrant 'A-4110'. Ook Peter R. de Vries plaatste zijn vraagtekens daarbij, zo vertelt hij in onderstaande video. In het onderzoek werd daarnaast gebruikt gemaakt van een burgerinfiltrant, een gepensioneerde agent en drie undercover-agenten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. over anti-homo chatgroep: 'Die sporen niet'

Meerdere verdachten, voornamelijk afkomstig uit Friesland, zijn Hells Angels-leden of behoren tot een supportclub daarvan. Elf verdachten zitten vast, elf anderen zijn wel verdacht maar mogen de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak in vrijheid afwachten.

Woensdag gaat de zaak verder en gaat het ongetwijfeld weer over de inzet van de criminele burgerinfiltrant. In de jaren 90 speelde de inmiddels beruchte IRT-affaire, waarbij onder ogen van politie en justitie drugs werden ingevoerd om bij de grote criminelen te kunnen komen, maar werden de criminele infiltranten zelf rijk van de drugsimporten. Sindsdien was de inzet ervan verboden, totdat dat in 2014 werd teruggedraaid.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!