Beeld © ANP

Dekenprijs postuum voor Derk Wiersum

14 september 2020 17:01

De nabestaanden van de vorig jaar vermoorde advocaat Derk Wiersum (44) hebben afgelopen vrijdag de Dekenprijs van de Amsterdamse Orde van Advocaten ontvangen.

"Advocaten kijken over hun schouder"

De Amsterdamse Orde deelt de prijs jaarlijks uit aan een advocaat of ander persoon die met zijn werk het verschil maakt. Evert-Jan Henrichs, de Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, zegt: "Het is natuurlijk heel wrang dat je die prijs uitdeelt, niet alleen vanwege het goede werk van Wiersum, maar ook omdat je op die manier stilstaat bij die vreselijke aanslag op 18 september." Ook oud-advocaat, wijlen Eberhard van der Laan, ontving als burgemeester van Amsterdam de Dekenprijs, in 2017. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Betrokken auto moord Derk Wiersum al weken in vizier politie

Henrichs noemt de moord op Wiersum een aanslag op de rechtsstaat: "Zonder overdrijven mag je zeggen dat de advocatuur z’n onbevangenheid en een deel van het vanzelfsprekend plezier in het beroep heeft verloren. Advocaten kijken over hun schouder." Met de postume toekenning heeft de Amsterdamse raad ook duidelijk willen maken dat de herinnering aan Derk Wiersum hoog zal worden gehouden. In 2019 mocht Bart Stapert ook de Amsterdamse Dekenprijs in ontvangst nemen. Stapert was samen met Derk Wiersum de advocaat van Nabil B., totdat Wiersum werd doodgeschoten.

Vrijdag is het een jaar geleden dat Derk Wiersum in de buurt van zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert werd doodgeschoten. Hij stond als advocaat Nabil B. bij, die als kroongetuige is opgestaan tegen de vermeende criminele organisatie van Ridouan Taghi. Ook B.'s volstrekt onschuldige broer Reduan is vermoord. Ook bij die moord wijzen de vingers naar Ridouan Taghi als opdrachtgever.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Advocatenvak voorgoed veranderd sinds moord op Derk Wiersum

De moord op Derk Wiersum heeft het advocatenvak voorgoed veranderd, hieronder zie je er alles over.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!