De twee verdachten in de zaak Ruinerwold: Josef B. (links) en Gerrit Jan D. (rechts) Beeld © Petra Urban / RTL

Vijf jongste Ruinerwold-kinderen staan achter vader: 'Waren gelukkig'

17 september 2020 17:14

De vijf jongste kinderen uit het Ruinerwold-gezin blijven achter hun vader staan, die hoofdverdachte is in de zaak die draait om seksueel misbruik en vrijheidsberoving. In een brief, die donderdagmiddag werd voorgelezen in de rechtbank, stellen zij 'gelukkig' te zijn geweest op de boerderij. Ook zeggen ze, elf maanden na de ontruiming ervan, dat ze een goede opleiding hebben gehad.

De kinderen ergeren zich aan de beweringen die de ronde gaan waarin gesteld wordt dat zij niets met hun vader te maken willen hebben en dat ze het slecht hadden op het terrein in Ruinerwold.

Moszkowicz droeg een brief op aan zijn adres, geschreven door de vijf jongste kinderen. 'We zijn gelukkig geweest op de boerderij', stellen zij in het gezamenlijke statement. 'Vooral pijnlijk is als mensen aannemen dat we niets van onze vader te maken willen hebben. Dat is niet zo. Integendeel. We zijn alle vijf van mening (niet de mening van de jongen die uiteindelijk naar buiten is gegaan, red.) dat onze vader ons een goede start in het leven heeft gegeven. (…) Nu, na meer dan 11 maanden in de Nederlandse maatschappij, kunnen we ook vaststellen dat we een goede opleiding hebben genoten. Natuurlijk missen we wel wat als het gaat om sociale vaardigheden, maar hier leren we snel in bij.'

Lees hier de hele brief van de vijf jongste kinderen:

“Beste Yehudi,

We hebben na de laatste pro forma-zitting gezien hoe je onze kant van het gebeuren hebt geprobeerd duidelijk te maken aan de pers. Dit deed ons veel genoegen, omdat we gelukkig zijn geweest op de boerderij. En we het pijnlijk vinden als we mensen tegenkomen die denken dat wij het slecht hadden, vanwege wat ze in de pers hebben gehoord.

Vooral pijnlijk is als mensen aannemen dat we niets van onze vader te maken willen hebben. Dat is niet zo. Integendeel. We zijn alle vijf van mening (niet de mening van de jongen die uiteindelijk naar buiten is gegaan, red.) dat onze vader ons een goede start in het leven heeft gegeven. Gedurende onze periode op de boerderij heeft onze vader ons altijd uitgelegd over de situatie waarin we zaten. En ons voorbereid op een ‘normaal leven in de maatschappij’.

Nu, na meer dan 11 maanden in de Nederlandse maatschappij, kunnen we ook vaststellen dat we een goede opleiding hebben genoten. Natuurlijk missen we wel wat als het gaat om sociale vaardigheden, maar hier leren we snel in bij en dat doet niet af aan de praktische ervaring, intellectuele kennis en positieve instelling in het leven die onze vader ons heeft meegegeven. Omdat ik apprecieer dat jij het simpele standpunt uitbrengt dat wij gelukkig zijn geweest en dat we ook zien dat mensen dit niet schijnen te geloven, wil ik met deze e-mail laten weten dat wij – jongste kinderen van de vader – achter het standpunt staan en ook jouw woorden die dit standpunt in de wereld brengen.”

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Er valt bijna niet te praten met vader in Ruinerwold-zaak'

Advocaat Yehudi Moszkowicz stelde tijdens de zitting dat hoofdverdachte Gerrit-Jan van D. in de zaak Ruinerwold prima kan communiceren. Tijdens een bezoek aan de gevangenis hoorde de advocaat bij toeval dat de vader van het gezin prima contact kan hebben met anderen.

Moszkowicz reageerde verontwaardigd op het feit dat de verdachte nog steeds niet is gehoord. Het is volgens de advocaat de belangrijkste getuige in de zaak van zijn cliënt, de Oostenrijkse verdachte Josef B. "Ik heb begrepen dat de heer Van D. tot op heden nog geen enkele vraag is gesteld van de zijde van Justitie. En ik vind dat onbegrijpelijk. Ik hoor zo direct heel graag van het OM waarom we nu elf maanden verder zijn, dat hij nog steeds niet is gehoord."

"Ik weet dat Van D. wel degelijk goed kan communiceren", vervolgde Moszkowicz. "Sterker nog, ik was anderhalve week geleden een andere cliënt aan het bezoeken in de gevangenis te Schiphol. Toen zag ik daar een van de kinderen die daar was om haar vader te bezoeken. Ik hoorde de mensen op de gang van de penitentiaire inrichting praten: hij moet daar in dat kamertje en hij kan prima communiceren met zijn dochter. En als het moeilijk gaat, dan gebruikt hij zijn spraakcomputer. Dan vraag ik mij eigenlijk af: waarom is dat horen nog niet gebeurd?”

Het OM wilde het volgende kwijt over het horen van de vader: "We hebben deze discussie al gevoerd. (...) We willen allemaal dat hij gehoord kan worden. (...) Maar het is onverantwoord om hem te horen zonder de informatie." Daarmee duidt het OM op de rapportage van het Pieter Baan Centrum.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ruinerwold-drama inspiratie voor nieuwe Videoland-serie

Het OM verdenkt de vader van het gezin van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen, vrijheidsberoving, gijzeling en witwassen. Josef B. wordt vervolgd voor vrijheidsberoving en gijzeling, maar niet voor het seksueel misbruik. Daar zijn volgens advocaat Moszkowicz geen aanwijzingen voor. In februari 2020 wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!