Beeld © ANP

Advocaten staan stil bij moord op Derk Wiersum

18 september 2020 13:19

Het is vandaag exact een jaar geleden dat advocaat Derk Wiersum (44) in de buurt van zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert werd doodgeschoten. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis werd een strafrechtadvocaat vermoord.

"Het onbegrensde plezier in het vak en de onbevangenheid zijn verdwenen"

Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij, die naar Justitie was overgestapt om te getuigen tegen Ridouan Taghi en zijn door Justitie veronderstelde moordmachine. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van meerdere moorden in de onderwereld. 

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Ministers en advocaten denken met afgrijzen aan moord Derk Wiersum

Sommige advocaten laten aan RTL Boulevard weten het moeilijk te vinden om over de dood van Derk Wiersum te praten. Een advocaat wil uit respect voor de nabestaanden anoniem blijven. Hij zegt: "Het onbegrensde plezier in het vak en de onbevangenheid zijn verdwenen. De glans is van het vak af. Wiersum is in koelen bloede vermoord en daarvan heeft iedereen een klap gehad. Het gros van de advocatuur heeft dit niet voor mogelijk gehouden." 

Evert-Jan Henrichs, Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, laat aan Boulevard weten: "Zonder overdrijven mag je zeggen dat de advocatuur z’n onbevangenheid en een deel van het vanzelfsprekend plezier in het beroep heeft verloren. Advocaten kijken over hun schouder. Daarnaast hebben we een knoop in de maag van deze aanslag op de rechtsstaat."

De nabestaanden van Wiersum namen vorige week de Dekenprijs van de Amsterdamse Orde van Advocaten in ontvangst, die de geliefde raadsman postuum was toegekend.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dekenprijs postuum voor Derk Wiersum

De dood van Wiersum bracht een schok teweeg. Minister Ferd Grapperhaus sprak destijds direct van een aanslag op de rechtsstaat. Toch was Nederland op dat moment al opgeschrikt door de moord op de volstrekt onschuldige broer Reduan van Nabil B., crime blogger Martin Kok, aanslagen op de redacties van De Telegraaf en Panorama en de nog altijd voortdurende dreiging op John van den Heuvel.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Betrokken auto moord Derk Wiersum al weken in vizier politie

Voor de moord op Wiersum heeft justitie drie verdachten aangehouden, onder wie een verre neef van Taghi. Dit drietal staat maandag op Schiphol voor de rechter, op een tussentijdse zitting. Justitie denkt hen op basis van camerabeelden, DNA, vingerafdrukken en afgeluisterde telefoongesprekken te kunnen veroordelen. Ridouan Taghi wordt verondersteld achter de moord te zitten, maar wordt (nog) niet verdacht van betrokkenheid bij de moord op Wiersum. 

John van den Heuvel vertelde onlangs in RTL Boulevard hoe hij destijds reageerde op de moord van advocaat Derk Wiersum.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!