Beeld © Petra Urban/RTL Nieuws/ANP

OM eist 15 jaar cel en TBS met dwangverpleging in zaak-Nicky Verstappen

08 oktober 2020 17:44

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Jos B. degene is die Nicky Verstappen in 1998 heeft gedood en seksueel misbruikt. De officier van justitie presenteerde vandaag in de rechtbank van Maastricht bewijzen hiervoor en eist 15 jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen B. Mocht er geen TBS worden opgelegd, dan is 18 jaar cel 'passend en geboden' zegt het OM.

"Er is onomstotelijk bewijs"

Jos B. wordt verdacht van vier feiten: het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky en het bezit van kinderporno. Het OM vindt alle vier deze feiten bewezen, zo werd duidelijk in de rechtbank. "Er is onomstotelijk bewijs."  

DNA is het belangrijkste bewijs in deze zaak. Volgens de officier van justitie leiden de bewijzen tot 'de onweerlegbare conclusie' dat het jongetje misbruikt en gedood is. "Gepleegd door dezelfde dader, en die dader kan niemand anders zijn dan B."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM stellig: Jos B. heeft Nicky Verstappen gedood en misbruikt

Ontkenning

Jos B. heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van de jongen te maken heeft. Na jaren te hebben gezwegen over de zaak, kwam B. aan het begin van de behandeling van de strafzaak met een videoverklaring. Hij erkende daarin dat hij Nicky had gevonden op de Brunssummerheide en zijn kleding had aangeraakt, maar de jongen zou toen al zijn overleden.

Uit angst had B. - die een zedenverleden heeft - niets aan de politie durven te melden.

Uitsluiten

Volgens het OM kan een natuurlijke doodsoorzaak worden uitgesloten. "Jongetjes van 11 jaar gaan niet zomaar dood, tenzij ze ziek zijn. En ziek was Nicky niet", aldus de officier van justitie. Ook zijn er bijvoorbeeld geen aanwijzingen voor een hartritmestoornis gevonden, noch bij Nicky noch bij zijn ouders. Van alle opties blijft alleen een misdrijf over.

Het OM ziet daarvoor de nodige aanwijzingen onder meer in het sporenonderzoek. Justitie concludeert dat Nicky door smoren, verwurgen of door asfyxie (verstikking) om het leven is gekomen. Deze doodsoorzaken hoeven geen sporen achter te laten, aldus het OM.

Deze week nog vertelde een deskundige in de rechtbank nauwelijks aanwijzingen voor misbruik te zien. Hoewel het DNA van B. op veel plekken op de kleding, waaronder de onderbroek, van Nicky zit, wil dat niet zeggen dat hij hem misbruikt heeft.

Volgens advocaat Gerald Roethof heeft B. niets te maken met het verdwijnen, of met een mogelijk seksueel misbruik en het overlijden van Nicky. Hij zou Nicky alleen gevonden hebben.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ouders Nicky Verstappen richting Jos B.: 'Jij bent de dader'

De Limburgse jongen verdween tijdens een zomerkamp op de heide in 1998. Zijn lichaam werd een dag later een stukje verderop gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot twee jaar geleden B. in beeld kwam na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

De Limburger had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Na een klopjacht werd hij kort na het openbaar maken van de match aangehouden in Spanje.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!